Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

İzmit Körfezi’nde günlük 400 ton çamurun denize akması önleniyor

İzmit Körfezi’nde günlük 400 ton çamurun denize akması önleniyor
2 Mayıs 2024 14:08
3

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında hayata geçirilen “İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi” doğrultusunda 2 Mayıs 2023’ten bu yana İzmit Körfezi’nin doğu yakasında dip çamuru temizliği yapılıyor.

İzmit Körfezi'nde günlük 400 ton çamurun denize akması önleniyor

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca bütçesi onaylanan proje kapsamında, dip çamuru vakumlu gemiler ile denize yerleştirilen borular aracılığıyla çekilerek ilçede eski fuar alanı mevkiinde 70 dönüm alana kurulan şantiyede tarama ve susuzlaştırma işlemlerinden geçirilerek depolama alanına götürülüyor.

İzmit Körfezi’nde biyoçeşitliliğin korunması amacıyla başlatılan çalışmalar çerçevesinde 1 yılda denizden 500 bin metreküp dip çamuru çekilerek 50 hektarlık alan temizlendi, 250 olimpik havuzu doldurabilecek 35 bin kamyon çamur taşındı.

Bir yandan da 23 arıtma tesisi sayesinde derelerden gelen günlük 400 ton çamurun denize akması önlenen İzmit Körfezi’nde, dip temizliğinin tamamlanmasının ardından bir daha çamur birikmesi beklenmiyor.

İzmit Körfezi'nde günlük 400 ton çamurun denize akması önleniyor

“İzmit Körfezi’nin korunması için birçok çalışma yapıyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem, AA muhabirine, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve İstanbul Üniversite ile fizibilite ve uygulama projeleri yaptıklarını söyledi.

Projeler kapsamında yaklaşık 468 hektarlık alandaki dip çamurunu temizlemeyi hedeflediklerini aktaran Önem, “Geldiğimiz noktada yaklaşık 50 hektarlık alan temizliği sağlandı.” dedi.

İzmit Körfezi'nde günlük 400 ton çamurun denize akması önleniyor

Önem, projenin 2 etaplı olduğunu, 122,5 hektar alanı kapsayan birinci etabının yıl sonunda tamamlanacağını belirtti. İzmit Körfezi’nin korunması için birçok çalışma yaptıklarını anlatan Önem, gemi ve kıyı tesislerine yönelik kontrol faaliyetlerine ve derelerden gelen kirliliklerin engellenmesine önem verdiklerini vurguladı.

Önem, dip çamurunun ekosistemi olumsuz etkilediğine değinerek, şöyle devam etti:

“Hem alg patlamalarına hem müsilaj (deniz salyası) gibi oluşumlara sebep olan bir çamurdu. Su sirkülasyonunu engelliyordu, zaman zaman kokuya sebep oluyordu. Bu çalışmayı başlatarak aslında deniz ekosistemini geri kazanmayı hedefledik. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesiyle dip çamuru çekimi başlamadan önce proje başlattık. Geçen yılın başından itibaren 4 istasyonda sürekli aylık numuneler almaya başladık. Çamur çekilmesi başlamadan önce, çamur çekilirken ve çamur çekimi bittikten sonra buradaki değişimi, biyoçeşitlilikteki düzelmeyi de bilimsel olarak ortaya koymak istiyoruz. Çalışmaların gayet güzel gittiğini söyleyebilirim. Önümüzde 4 yıllık bir çalışma periyodu daha var. Bu çalışma tamamlandığında İzmit Körfezi’nin bu bölgesi de diğer alanlar gibi tekrar eski biyoçeşitliliğine, su kalitesine kavuşacak.”

İzmit Körfezi'nde günlük 400 ton çamurun denize akması önleniyor

“Tekrar çamur birikimi öngörmüyoruz”

Ekosisteme zarar vermeden sadece “kirletici çamuru” denizin dışına aldıklarını anlatan Önem, “Çamur, 100 yıl içerisinde sanayileşmeyle, kentleşmeyle bu ortamda birikti. Bu çamuru çekmeye başladıkça hem fiziksel hem kimyasal hem su kalitesi açısından tekrar iyiye gidişi göreceğiz. Tekrar çamur birikimi söz konusu değil. İSU Genel Müdürlüğünün 23 arıtma tesisi var. Yüzde 100 tüm atık sularımızı arıtıyoruz. Günde 400 ton çamurun denize girmesini engelliyoruz. Tekrar çamur birikimi öngörmüyoruz.” diye konuştu.

İzmit Körfezi'nde günlük 400 ton çamurun denize akması önleniyor

Önem, depolanan çamurdan Kocaeli Üniversitesinde tuğla, kiremit, briket, araç balatası elde edildiğini, Güzel Sanatlar Fakültesinde seramik objeler üretildiğini, bu alanda da çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Yurt içinden ve dışından akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yabancı gazetecilerin projeye ilgi gösterdiğini, bugüne kadar alanda 2 bin misafir ağırladıklarını ifade eden Önem, Muğla ve İzmir’de de deniz ve körfezlerde benzer sıkıntılar yaşayan kurumlardan yetkililerin alanı ziyaret ettiğini, onlara yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdiklerini sözlerine ekledi.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks