Dolar 32,2033
Euro 35,0465
Altın 2.528,08
BİST 10.719,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Biden hakkında aşağılayıcı konuşmayın

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Biden hakkında aşağılayıcı konuşmayın
9 Mayıs 2024 17:43
13

Isaac Herzog, “Sorumsuz ve aşağılayıcı açıklamalardan hepimiz kaçınmalıyız” dedi. Herzog, hükümet üyelerinin dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Biden hakkında aşağılayıcı konuşmayın

AA

Washington’ın silah sevkiyatını durdurma kararı, İsrail’den ABD Başkanı Joe Biden’a tepkilere neden oldu.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, bu konuda hükümet yetkililerine uyarıda bulundu.

Herzog, Refah’a kapsamlı saldırı olması durumunda İsrail’e silah sevkiyatını durduracağını açıklayan ABD Başkanı Biden hakkında “sorumsuz açıklamalar” yapmama çağrısında bulundu.

“Biden’a teşekkür etmek istiyorum”

İsrail Cumhurbaşkanı, ülkesinin, başta en büyük müttefiki ABD olmak üzere müttefiklerine teşekkür etmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi:

İsrail devletinin büyük dostu olan ve bunu savaşın ilk gününden bu yana kanıtlayan Başkan Biden’a teşekkür etmek istiyorum.

“Aşağılayıcı açıklamalardan kaçınmalıyız”

İsrailli yetkililerin Biden’ı eleştiren söylemlerine ilişkin Herzog, şu ifadeleri kullandı:

İsrail devletinin ulusal güvenliğine, çıkarlarına zarar veren sorumsuz ve aşağılayıcı açıklama ve sosyal medya paylaşımlarından hepimiz kaçınmalıyız.

“Hamas Biden’ı seviyor”

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Biden’ın İsrail’in Refah’a kara saldırısına tepki göstermesinin ardından, “Hamas Biden’ı seviyor” paylaşımı yapmıştı.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Refah kentinin “tamamen işgal edilmesi” çağrısıyla “Biden yönetiminin muhalefetine ve silah tedarikini durdurmasına rağmen bu savaş zafere kadar devam etmeli.” açıklamasında bulunmuştu.

İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan da İsrail devlet televizyonu KAN’a yaptığı açıklamada şöyle demişti:

(Biden’ın) Hamas’ı yok etme ihtiyacını anlamaktan, İsrail’in savaşın ana hedeflerinden birine ulaşma becerisine önemli ölçüde zarar veren bir konuma nasıl geldiğini anlamak zor.

İsrail’e silah tehdidi

ABD Başkanı Biden, İsrail’in Refah’a geniş çaplı bir saldırıyla girmesi durumunda bu ülkeye silah göndermeyi durduracağını açıklamıştı.

Daha önce de birçok kez İsrail’in Refah’a yönelik kapsamlı bir kara saldırısına girişmemesi konusunda uyarıda bulunduklarını hatırlatan Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile son görüşmesinde de bu konuyu açıkça dile getirdiğini kaydetmişti.

ABD Başkanı Biden: Açıkça belirttim

Biden, “Eğer Refah’a girerlerse, henüz (kapsamlı bir saldırıyla) girmediler, eğer girerlerse o zaman Refah’ta ve diğer şehirlerde kullanılan silahları göndermeyeceğimi açıkça belirttim.” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail ordusu, 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentinin doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemiş, 7 Mayıs’ta Gazze’nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır ile olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944’ü çocuk, 9 bin 849’u kadın olmak üzere 34 bin 904 Filistinli öldürüldü, 78 bin 514 kişi yaralandı.

Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks