Dolar 32,2074
Euro 35,0559
Altın 2.524,68
BİST 10.682,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Hayaller-gerçekler! İş bulmak daha da zorlaştı

Hayaller-gerçekler! İş bulmak daha da zorlaştı
9 Mayıs 2024 08:10
27

Almanya‘da nitelikli işgücü göçünün önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen yasa çerçevesinde yürürlüğe konulan düzenlemelerin ikinci etabı mart ayı itibarıyla başladı. Berlin yönetimi haziran ayında da üçüncü ve son etabı devreye sokacak. Yaşlanan nüfusu nedeniyle pek çok sektörde iş gücü açığı bulunan Almanya’da çalışmak için belirli kriterleri yerine getirmek gerekiyor. Bu kriterlerin neler olduğunu ve yürürlüğe giren düzenlemelerin Almanya’ya nitelikli işçi olarak yerleşmeyi kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını sorduğumuz; yurt dışı iş ve meslek danışmanlığı alanında çalışmaları olan LingoZet kurucusu Zehra Şentürk Yavuz “İnternette arama yaptığınızda mesleğinizle ilgili yüzlerce açık pozisyon bulabilirsiniz, fakat mesele mülakat aşamasına gelebilmekte ve nihayetinde işe kabul edilmekte. Beklentiler ve gerçekler çok farklı” dedi. 

Hayaller-gerçekler! İş bulmak daha da zorlaştı - Resim : 1
Almanya iş göçü düzenlemesinde 2. aşamayı mart itibarıyla başlattı. 

* İkinci etapta hangi düzenlemeler var?

‘Yasayla düzenlenmemiş‘ meslekler için mesleki denklik şartı kısmen kalktı. En az iki yıllık meslek eğitimi almış adaylar için iki alternatif yol var: Meslek sahibi olan fakat iş tecrübesi olmayanlar, Almanya’dan bir şirketle anlaştıkları taktirde, işverenle birlikte bir ‘Denklik Ortaklığı’ imzalayıp, çalışmaya başladıktan sonra ‘Denklik Süreci’ni başlatacaklarını taahhüt ederler. Diğer alternatif yol ise, meslek eğitimi almış ve son 5 yıl içinde mesleğinde en az 2 yıl çalışmış olanları kapsıyor. Bu kişiler için denklik şartı tamamen kalktı. Ancak her iki durumda da, yine ayrı ayrı şartlar yerine getirilmelidir.

* Hangi iş kollarında nitelikli çalışan açığı var?

‘‘Hemen hemen her alanda nitelikli çalışan açığı var. Bilişim, gastronomi, konaklama, lojistik, mühendislik, teknik meslekler, inşaat, eğitim, sağlık. Hükümet, nitelikli iş gücünün Almanya’da çalışmayı tercih etmesi ve daha kolay entegre olabilmesi için, daha erken vatandaşlığa geçiş veya ‘çifte vatandaşlık’ gibi yasa değişiklikleriyle birlikte hazırlıklar yapıyor.

* Sonuç almak için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Öncelikle acele etmemeliler. Bu süreç kararlılık, sabır, istikrar, inanç ve emek istiyor. Yasaları doğru okumalarını, irtibat kişilerini doğru seçmelerini ve adım adım ilerlemelerini öneriyorum.  Yasalar şirketlerin pek umurunda değil. Şirketler, başvuruda bulunan adayın nitelikleri, tecrübeleri, güvenirliği, uzun vadeli çalışmaya açık olması ve ne kadar süre içinde iş başı yapabilecek olmasıyla ilgililer. ‘Mesleki Denklik’ şartı kısmen kalkmış olsa da, işverenler mesleğinin denkliğini almış adayları tercih ediyor.

Hayaller-gerçekler! İş bulmak daha da zorlaştı - Resim : 2
Almanya’da iş bulmak ve yerleşmek için mesleki yeterlilik gibi kriterler var. 

* Almanya’da iş bulup çalışmak gerçekten kolaylaştı mı?

Hayır tam aksine zordu daha da zorlaştı. Uygulamaya bakıldığında özellikle 1 Mart yasası beklenildiği gibi kolaylıklar getirmedi. Alman bürokrasisinde henüz bir hızlanma söz konusu değil. Şirketler en zahmetsiz yolu tercih ediyor. Almanya’daki işverenler için yasadaki değişiklikler pek bir fark yaratmadı. Mesleğinin denkliğini almak hala çok değerli.

* ‘Beyaz yakalıların’ umduklarını bulamadığı yönünde sosyal medyada paylaşımlar var. Ne düşünüyorsunuz?

Her ülkenin artısı ve eksisi var. Hangi pencereden baktığınıza bağlı. Özellikle Türkiye’de kurulu bir düzeni olan, fakat Almanya’da yaşamayı seçenlerin bir kısmının gittikten sonra hayal kırıklığı yaşadıkları doğrudur. Türkiye imkanları bol olan bir ülke, hizmet sektörü inanılmaz gelişmiş, dijitalleşme konusunda oldukça önde. 

* Hazirandaki 3. aşamada nasıl düzenlemeler olacak?

Yeni yasanın 3. aşaması, puan sistemine dayalı 12 ay geçerli olacak Fırsat Kart uygulaması. Fırsat Kart için mesleki eğitim, en az A1 seviyesinde Almanca veya B2 seviyesi İngilizce, Almanya’da yaşanacak süre boyunca yeterli finansal geçim kaynağı gerekiyor. Başvurular henüz başlamadı. Haziran itibariyle merkezi bir sistem üzerinden yürütülecek.‘‘

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks