Dolar 32,2044
Euro 35,0516
Altın 2.523,72
BİST 10.747,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Başkan Biden Refah’a operasyon durumunda silah sevkiyatını keseceğini söyledi; İsrail Refah’ın doğusuna saldırdı

9 Mayıs 2024 19:50
16

ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail güçlerinin Gazze’nin güneyindeki Refah’a büyük bir saldırı başlatması halinde İsrail’e silah göndermeyeceğini söylemesinin ardından Filistinliler, İsrail tanklarının ve savaş uçaklarının, Perşembe günü Refah bölgesini bombaladığını söyledi.

Filistinli militan gruplar Hamas ve İslami Cihat, savaşçılarının Refah’ın doğusundaki noktalara yığınak yapan İsrail tanklarına tanksavar roketleri ve havan topları attığını duyurdu.

Gazze’nin henüz İsrail kara kuvvetleri tarafından işgal edilmemiş en büyük kentsel bölgesi olan Refah’ta yaşayanlar ve sağlık görevlileri, doğudaki Brezilya mahallesinde bir camiye düzenlenen İsrail saldırısında en az üç kişinin öldüğünü ve diğerlerinin de yaralandığını aktardı.

Olay yerinden gelen video görüntülerinde enkaz altında kalan minare, battaniyeye sarılmış iki ceset ve yaralı bir adamın taşındığı görülüyor.

Öte yandan İsrail’in Refah’taki sivilleri korumak için ikna edici bir plan üretmediğini söyleyen Başkan Joe Biden, tam bir kara işgaline karşı şimdiye kadarki en sert uyarısını yaptı.

Biden Çarşamba günü CNN televizyonuna verdiği söyleşide, “Refah’a girerlerse silah sağlamayacağımı açıkça belirttim. Silahları vermeyeceğim” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de İsrail’in büyük bir Refah operasyonuna girişmesinin hem Washington hem de Tel Aviv’in Gazze’de Hamas’ı yenilgiye uğratma hedefine katkı sunmayacağını söyledi.

Kirby gazetecilere verdiği brifingde, “Biden, Refah’a girmenin bu hedefe katkı vermeyeceği görüşünde” dedi. Kirby ayrıca ABD’nin Gazze’deki Kerem Şalom kapısının teknik olarak açık olduğunu düşündüğünü ancak Gazze içine yardım girmediğini de söyledi.

Refah’ın doğu yakasında yaşayanlar bir helikopterin ateş açtığını, insansız hava araçlarının da bazı bölgelerde evlerin ve çatıların üzerinde uçtuğunu dile getirdi.

İsrail, Hamas militanlarının, yüz binlerce Gazzeli’nin bombardımanlardan kaçarak sığındığı Refah’ta saklandığını ve kendi güvenliği için militanları ortadan kaldırması gerektiğini söylüyor.

CIA Başkanı Mısır’dan ayrıldı

Mısırlı iki güvenlik kaynağı, ateşkes ve Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılmasını amaçlayan son tur görüşmelerin ardından İsrail heyetinin ve CIA Başkanı William Burns’ün Kahire’den ayrıldığını söyledi.

Son tur görüşmelerin bittiğini kaydeden İsrailli bir yetkili, İsrail’in Refah ve Gazze Şeridi’nin başka bölgelerinde operasyonlarına planlandığı gibi devam edeceğini söyledi.

Hamas, İsrail, ABD, Mısır ve Katar heyetleri Salı gününden bu yana Kahire’de biraraya geliyordu. CIA Başkanı William Burns, Kahire ve Kudüs arasında mekik dokuyarak Çarşamba günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile biraraya geldi.

Mısırlı iki güvenlik kaynağına göre Kahire’deki ateşkes görüşmelerinde bir miktar ilerleme kaydedildi ancak herhangi bir anlaşmaya varılamadı.

Kaynaklardan biri, “Son birkaç saattir, her iki tarafla yapılan istişarelere dayanarak bazı noktaları ekliyor ve çıkarıyoruz” dedi.

İstişareler için Doha’ya giden Hamas heyeti, şu ana kadar anlaşma sağlanamamasından İsrail’i sorumlu tuttu

Bu hafta 80 bin Filistinli daha kaçtı

Birleşmiş Milletler’e göre İsrail tankları Salı günü Mısır ile Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirerek hayati yardım yolunu kesti ve bu hafta 80 bin kişiyi daha şehirden kaçmaya zorladı.

BM Filistinli mülteciler ajansı X sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımda “Bu aileler üzerindeki yük dayanılmaz boyutlarda. Hiçbir yer güvenli değil” ifadelerine yer verdi.

İsrail ordusunun Perşembe sabahı Gazze operasyonlarına ilişkin yaptığı açıklamada Refah’tan söz edilmedi.

ABD İsrail’in açık ara en büyük silah tedarikçisi ve İsrail’in Gazze’ye saldırısını tetikleyen 7 Ekim’deki Hamas saldırılarının ardından teslimatları hızlandırdı. Biden yedi aydır devam eden saldırılarda ABD bombalarının Filistinli sivilleri öldürdüğünü kabul etti.

ABD’li yetkililer Washington’un Gazze’deki sivillere yönelik risk nedeniyle İsrail’e bin 800 adet 2 tonluk ve bin 700 adet 500 kiloluk bomba sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.

İsrail devlet radyosunun haberine göre, İsrail’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, ABD’nin İsrail’e silah sevkiyatını durdurma kararının ülkenin Hamas’ın gücünü etkisiz hale getirme kabiliyetine önemli ölçüde zarar vereceğini söyledi.

Ancak Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail’in “düşmanlarına ve dostlarına” Gazze’deki savaş hedeflerine ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi.

Gazze kent merkezinin kuzeyindeki Zeytun mahallesinde bulunanlar, İsrail’in Gazze genelinde tank ve hava saldırılarını sürdürdüğünü ve tankların mahallede ilerleyerek yüzlerce aileyi kaçmaya zorladığını söyledi. İsrail ordusu, yaklaşık 25 “terör hedefine” yönelik istihbarata dayalı bir dizi hava saldırısıyla başlayarak Zeytun’u güvence altına aldığını kaydetti.

Gazze’nin merkezindeki Deyr El-Balah son günlerde Refah’tan kaçanların akınına uğradı. Filistinli sağlık görevlileri, bir insansız hava aracının Deyr El-Balah’da bir grup insanın üzerine füze atması sonucu biri kadın iki kişinin öldüğünü açıkladı.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks