Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 23°C
Per 22°C

TÜRKAV Söyleşileri’nde Türkçe konuşuldu

TÜRKAV Söyleşileri’nde Türkçe konuşuldu
8 Mayıs 2024 13:52
12

Ahmet Gürbüz, söyleşide şu ifadelere yer verdi: Dil, ilmin ve kültürün temelini oluşturur. İnsanın bilgisi, kültürü ve düşünme kabiliyeti; bildiği kelimeler kadardır. Yani insan dili ne kadar iyi kullanabilirse o kadar kültürlü, bilgili ve akıllı olur. Milletin kurtuluşunun ve yükselmesinin en önemli ayaklarından biri Türkçenin korunması ve geliştirilmesidir. Tüm bunlardan hareketle millet olabilmenin ilk şartı ortak bir dile sahip olmaktır. Milleti ayakta tutan iskelet dildir. Dil yaşadığı sürece millet ayaktadır. Onun için milli bütünlüğü bozmak isteyenlerin ilk saldırdıkları milli dilimizdir. Bu mesele çok önemlidir. Çünkü dili kaybetmek her şeyi kaybetmektir. 

Türkçe; tarih boyunca dönem dönem faklı kültürlerle, milletlerle münasebet içine girmiş ve bu kültürleri etkilediği gibi onlardan etkilenmiştir. Bu etkileşimin en belirgin mecrası dildir. Bu etkileşimler dile zarar verdiğinde Türk aydınları tepkiler ortaya koymuştur. Bu söyleşide; Orhun Kitabeleri’nden  Cumhuriyet Dönemi’ne kadar Türkçenin komşu diller tarafından etkilenmesi ve bu etkilere verilen tepkiler, özellikle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk döneminde bizzat kendisi tarafından takip edilen dil çalışmaları ve Türkçenin Sadeleşme evreleri ele alınmıştır.

Ülkesini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır. (Gazi M. Kemâl)


Şehrin Ateşi Seramik Galerisi anne ve çocuklarını bir araya getirecek

Şehrin Ateşi Seramik Galerisi anne ve çocuklarını bir araya getirecek

Söyleşiye Türk Eğitim -Sen 1 No’lu Şube Başkanı Kamuran Arıkan, Eskişehir Ülkü-Tek Şube Başkanı Ramazan Çetin, Türk Ulaşım-Sen  Şube Başkanı Ümit Biçer üyelerimiz ve ülküdaşlarımız katıldı. Söyleşi sonunda TÜRKAV Şube Başkanı Hasan Çoban söyleşiyi gerçekleştirilen Ahmet Gürbüz’e teşekkür etti.

Editör: şenay Yıldırım


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks