Dolar 32,2420
Euro 35,1223
Altın 2.507,91
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Tarama Programları Talasemiyle Mücadeleyi Kolaylaştırdı

Tarama Programları Talasemiyle Mücadeleyi Kolaylaştırdı
8 Mayıs 2024 16:36
27

Antalya’da 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde “Talasemi Sempozyumu” düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi ile Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan uzmanların talasemi alanındaki güncel tedaviler ve sorunları masaya yatırıldığı sempozyumda, sağlık çalışanları, hastalar ve hekimlerden oluşan 250 katılımcı yer aldı.

Canatan, program sonrasında sempozyumu talasemi konusunda farkındalık oluşturmak ve hastaları bilgilendirmek amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Talaseminin kalıtsal bir rahatsızlık olduğunu anlatan Canatan, dünyada hastalığın görülme sıklığının yüzde 5 olduğunu ve Türkiye’de 2 milyon taşıyıcı bulunduğunu dile getirdi.

“Hedefimiz 10 yılda hastalığı sıfırlamaktı”

Türkiye’de talasemi hastalığıyla mücadele için uzun yıllardır önleyici çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Canatan, öncelikle hastalığın görülme sıklığının tespit edildiğini ardından önleyici test ve tedavilerin başlatıldığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığınca hayata geçirilen Hemoglobinopati Kontrol Programı’nın kritik bir öneme sahip olduğuna işaret eden Canatan, “2000’li yıllarda Türkiye’de toplam 4 bin 513 hasta vardı. Bu hastalar en çok Antalya’daydı. 2003’te Hemoglobinopati Kontrol Programı başlatıldı. Hedefimiz 10 yılda hastalığı sıfırlamaktı. O sene doğan hastası sayısı 300’ken, 2010’da ise hasta sayısı 30’lara düştü.” bilgisini verdi.

Canatan, 81 ilde uygulamaya konulan programın hastalıkla mücadeleyi kolaylaştırdığını belirterek, şöyle devam etti:

“Aynı şekilde doğum devam etseydi ve tarama programı olmasaydı bugün 11 bin hastamız olacaktı. Ülkemizde şu andaki mevcut kayıtlarla 6 bin talasemi hastası var. Toplum eğitimi, evlilik öncesi taramalar, genetik danışma ve doğum yöntemleriyle son 20 yılda 5 bin hasta doğumunun önüne geçildi. Bu hem aileler için hem de ülkemizdeki tasarruf açısından çok önemli. Bir hastanın maliyeti 10 bin dolar. 5 bin hastanın doğumu engellenerek ülkemizde senede 50 milyon dolarlık bir tasarruf sağlandı.”


Uzmanından "Yanlış Diyet" Uyarıları

Uzmanından “Yanlış Diyet” Uyarıları

Sempozyumda ayrıca, AKHAV öncülüğünde 22 ülkeden 200 bilim insanının katkılarıyla hazırlanan “Talasemi Hemoglobinopatiler Tanı Tedavi Önlem” isimli kitabın tanıtımı yapıldı.

AA

Kaynak: aa


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks