Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C

İhracatını en çok artıran ikinci il: Sakarya

İhracatını en çok artıran ikinci il: Sakarya
8 Mayıs 2024 09:10
21

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasından (SATSO) yapılan açıklamada, Ticaret Bakanlığı’nın rakamlarına göre Sakarya’nın nisan ayındaki ihracatının aylık bazda yüzde 12,38, yıllık bazda yüzde 11,6 artış gösterdiği kaydedildi.

Açıklamada, 799 milyon dolarlık ihracatla kentin nisanda en çok dış satım yapan 7. il olarak ülke ihracatına yüzde 4,1 katkı sunduğu ifade edildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre ise martta kentin ihracatında otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, çelik, kimyevi maddeler ve mamulleri ile makine ve aksamları sektörünün başı çektiği aktarılan açıklamada, serbest bölgeler dahil dünyanın 123 noktasına ihracat yapan Sakarya iş dünyasının dış satımında Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Almanya’nın önde geldiği belirtildi.

“İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 130’un üzerinde seyretti”

Dış ticaret rakamlarını değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, “Nisan ayında geçen yıla oranla ihracatını milyon dolar bazında en çok artıran ikinci il olma başarısını da gösterdik. Tükettiğinden fazlasını üreten ilimiz, yılın ilk 3 ayında 471 milyon doları bulan dış ticaret fazlası verdi ve ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 130’un üzerinde seyretti.” değerlendirmesinde bulundu.

Altuğ, 7 kalem sektörde 68 ülkeye ihracatı artırma başarısı gösterdiklerine değinerek, bu başarılı yükseliş tablosunda, ülkenin üretim potansiyelini rekabetçi hale getirmek, ihracat kilogram değerini katma değerli ürünlerle yükseltmek için çabalayan iş dünyasının önemine dikkati çekti.

Gerekli desteklerin sunulduğu, piyasalarda güven ortamının oluşturulduğu, para politikası ve birçok alanda istikrarın sağlandığı ekonomik düzende daha güçlü rekabet şansı bulacaklarını anlatan Altuğ, “İş dünyası çerçevesinde, finansmana erişimdeki sıkıntıların çözülmesi, özellikle teknolojik ve katma değerli ürün odağında teşviklerin artması ve yeni nesil sanayi bölgelerine ağırlık verilmesi de önem arz ediyor. Yaşanan zor koşullara rağmen nitelikli Türk menşeli ürünlerin dünya pazarında yer alması için emek veren, üreten Sakarya iş dünyamıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks