Dolar 32,2362
Euro 35,0033
Altın 2.502,08
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 23°C

ABD’nin Suriye’den çekilmesi halinde Türkiye boşluğu doldurabilir mi?

8 Mayıs 2024 23:11
16

Irak, ABD’ye bölgedeki IŞİD ile mücadeleye yardım eden güçlerini geri çekmesi için baskı yapıyor.

Washington ve Bağdat görüşmelere devam ederken Pentagon yetkilileri, Amerikan birliklerinin Irak’ın komşusu Suriye’den çekilmesi yönünde bir planın olmadığını söylüyor. Ancak uzmanlar bölgeden ABD güçlerinin tamamının çekileceği dönemin yaklaştığını düşünüyor.

Lyon Üniversitesi’nde Ortadoğu uzmanı olan Fabrice Balanche, “Irak Başbakanı Şiya Es Sudani, ABD büyükelçisinden ve Amerikan yönetiminden uluslararası koalisyonun sona erdirilmesini resmen talep etti” hatırlatmasında bulundu.

Balanche, “Eğer ABD birlikleri Irak’tan çekilirse, Suriye’den de çekilmek zorunda kalırlar çünkü doğu Suriye’ye giden tüm lojistik Irak’tan geliyor” diye ekledi.

Türkiye ve ABD, ortak güvenlik konularını ele alan Stratejik Mekanizma’nın düzenli toplantılarına bu yıl yeniden başladı.

Görüşmelerin yeniden başlamasının ikili ilişkilerin iyileşmesinin bir işareti olduğunu düşünen uzmanlar, ABD birliklerinin Suriye’den çekilmesi durumunda Türkiye’nin bölgedeki rolünün genişletilebileceğini söylüyor.

Ankara’daki Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nda (SETA) araştırmacı olan Murat Aslan’a göre, ABD’nin kararlarına paralel olarak Ankara ile koordineli bir çalışma yürütülmesi gerekiyor.

Aslan, aksi takdirde, ABD’nin çekilmesi sonrası oluşan boşluğu, Suriye’de Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın, Rusya’nın ve İran’ın dolduracağını düşünüyor.

Aslan’a göre, bu nedenle Türkiye’nin bölgede ne yapacağına tam olarak hazırlıklı olması lazım.

Türkiye ve İran, bölgede geçmişten bugüne rekabet halinde. Ankara, Tahran’ın bölgede artan nüfuzu konusunda Washington’un endişelerini paylaşıyor.

Bölgede Amerika’nın rolünü üstlenmenin, geleneksel Türk dış politikasında bir kırılmaya ve İran-Türkiye rekabetinde alevlenmeye yol açabileceği yorumları yapılıyor.

Geçmişte Türkiye’nin ilk Erbil Başkonsolosu olarak görev yapmış eski diplomat ve dış politika uzmanı Aydın Selcen’e göre, Ankara İran’a karşı denklemde bir denge unsuru olarak rol oynayabilir.

Öte yandan Selcen, ABD’nin bölgeden ayrılması sonrası rol üstlenmenin Türkiye’nin diplomatik geleneklerine aykırı olacağını düşünüyor.

Selcen, Türkiye’nin her zaman Amerikalılar’ın yerine geçmek veya Amerika’nın işini üstlenmekten kaçındığını vurguluyor.

Türkiye’nin, PKK’ya karşı yürüttüğü savaşta halihazırda Irak ve Suriye’de askeri varlığı bulunuyor.

IŞİD’e karşı Suriye’de ABD güçleri, Ankara tarafından PKK ile bağlantılı olmakla suçlanan Suriyeli Kürt YPG milislerinin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) üyeleriyle birlikte çalışıyor.

Uzmanlar, Amerika’nın çekilmesi durumunda SDG’nin belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kalacağını söylüyor.

Lyon Üniversitesi’nden Balanche, SDG için, “Gelecekte neler olabileceğinden korkuyorlar. Sadece bir mucize bekliyorlar. Nasıl bir mucize beklediklerini bilmiyoruz çünkü Şam tarafından umut yok. Türkiye konusunda ise Türkler’in kendilerini yok etmek istediğini biliyorlar. Ve ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundan çekileceğinin farkındalar” dedi.

ABD’nin, Ankara tarafından terörist olarak kabul edilen YPG ile işbirliği, ikili ilişkilerde kalıcı bir sorun haline gelmişti.

Amerikan birliklerinin beklenen geri çekilmesinin yaklaştığını düşünen uzmanlar, iki müttefik arasındaki diyaloğun artık işbirliğini arttırmaya yönelik olduğunu söylüyor.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks