Dolar 32,2033
Euro 35,0465
Altın 2.528,08
BİST 10.719,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

NASA’nın yeni keşfi Selam ‘bebek’ çıktı!

NASA’nın yeni keşfi Selam ‘bebek’ çıktı!
7 Mayıs 2024 16:05
18

Geçen kasım ayında Dinkinesh asteroidinin yanından geçerken fark edilen Selam’ın yaşını tespit etme çalışmalarında sona gelindi.

Space’te yer alan habere göre Tahminlere göre 2 ila 3 milyon yıl önce Dinkinesh’ten koptuğu düşünülen Selam asteroidi, Güneş Sistemi standartlarına göre yeni yürümeye başlayan bir bebek sayılıyor.

YENİ DOĞMUŞ SAYILABİLİR

Cornell Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Colby Merrill, “Güneş Sistemi’nin yaşıyla karşılaştırıldığında bu asteroid oldukça genç, yani yeni doğmuş sayılabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Lucy’nin Selam’ı keşfetmesinin hemen ardından Merrrill ve meslektaşları, yeni asteroitin dinamiklerini araştırmaya başlamıştı. Selam’ın nasıl olup da Dinkinesh’in yörüngesinde döndüğünü anlamaya çalışan ekip bir model oluşturmuştu.

Yapılan araştırmalar Selam’ın Dinkinesh’ten kopan bir enkaz olduğu görüşünü ortaya çıkardı. Buna dayanarak da bir yaş tahmini yapıldı.

İNSAN ATASI SAYILAN LUCY’DEN DAHA GENÇ

Genel olarak gökbilimciler bir asteroidin yaşını belirlemek için yüzeyinde çukur oluşturan çarpma kraterlerinin sayısını baz alıyorlar. Ne kadar çok krater varsa bu o kadar yaşlı olunduğu anlamına geliyor. Ancak Merrill ve arkadaşları Selam’ın yaşını belirlemek için farklı bir yöntem kullandı. Genç asteroidin oluşumunu simüle ettikten sonra ilk keşfedildiği yörüngeye ulaşmasını beklediler. Ortaya çıkan 1 milyon senaryonun simülasyonunu yaptıktan sonra da Selam’ın en fazla 3 milyon yaşında olduğu sonucuna vardılar.

Bu bilgi doğruysa Selam asteroidi, 1970’li yıllarda Etiyopya’da keşfedilen ve 3.2 milyon yaşında olduğu belirlenen ve Lucy adı verilen insan atası Australopithecus afarensis’ten daha genç olabilir.

Kaynak: Space


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks