Dolar 32,2205
Euro 35,1267
Altın 2.528,99
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 21°C
Per 22°C
Cum 23°C

Kakao fiyatları hızla değer kaybetti!

Kakao fiyatları hızla değer kaybetti!
6 Mayıs 2024 07:00
15

KAKAO TARİHİ RAKAMI GÖRDÜ

Kakao fiyatları, Emtia piyasasında bu yılda sert geçişleriyle ön planda. Intercontinental Exchange’de, yıl başından itibaren yaklaşık 3 katına çıkarak tarihi zirvede bir rakamla 11 bin 722 dolara ulaştı. Kakaonun ton başına fiyatı, bu hafta yüzde 24,4 azalarak tüm zamanların en hızlı haftalık fiyat düşüklüğünü gösterdi.

BİTKİ HASTALIKLARI ÜRETİMİ ETKİLEDİ

Kakaonun ton başına fiyatı bu hafta 8 bin 10 dolara düştü. Fildişi Sahili ve Gana’daki büyük kakao fabrikalarının tohum maliyetlerini karşılayamaması üzerine üretimlerinde kısma veya durdurma kararı almışlardı. Bu durum kakao fiyatlarında artış rekoru kırdı. Kakao talebinde sorunların ana sebebi olarak uzun süreli kuraklık, şiddetli yağmur gibi kötü hava koşulları ve bitki hastalıklarının mahsulü etkilemesi gösterildi. Özellikle de kakao ağaçlarının ölmesine neden olan CSSVD virüsü, üretimi olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor.

FİYATLAR HIZLA DÜŞTÜ

Üretimde bazı ülkelerden yapılan ihracat sıkıntısı devam ettiği süreçte; bir yandan da Nijerya’da kakao ihracatının artması kakaoda talep endişelerinin bir miktar azaldığı kaydedildi. Yatırımcılara teminat tamamlama çağrıları yapılması  sonrasında kakao fiyatlarında sert düşüşler görüldü. Rekor seviyedeki fiyatlar sebebiyle birçok trader ve çikolata şirketinin gelecek sezon için kakao çekirdeği alımlarını ertelemesi, kakao taleplerini olumsuz yönde etkiliyor.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks