Dolar 32,2074
Euro 35,0559
Altın 2.524,68
BİST 10.682,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Gümüşhane Tekke Belde Belediye Seçimleri Ertelendi mi?

Gümüşhane Tekke Belde Belediye Seçimleri Ertelendi mi?
5 Mayıs 2024 21:00
8

Mahkeme kararı ile yeniden belde olma hakkını kazanan Gümüşhane’nin Tekke Beldesinde, Belediye Başkanlığı, meclis üyelikleri ve mahalle muhtarlıkları seçimlerinin ne zaman gerçekleştirileceği merak konusu oldu.

Daha önceden 2 Haziran 2024 olarak açıklanan seçim için bir aydan daha az bir süre kalmış olmasına rağmen henüz YSK tarafından herhangi bir seçim takvimi belirlenmedi. Konuyla ilgili merak edilenleri Mart ayı başında Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever tarafından Tekke Belediye Başkanı olarak atanan Kemalettin Demirkıran’a sorduk.

Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi Üyelikleri, Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri seçimlerinin ertelenebileceğini belirten Belediye Başkanı Kemalettin Demirkıran, Yüksek Seçim Kurulu(YSK) tarafından kendilerine iletilmiş herhangi bir resmi tarih, resmi bir yazı bulunmadığını söyledi.

“YSK’ya Soruldu, Başkanlık İçin Cevap Gelmedi”

Gümüşhane İl Seçim Kurulunun bir hafta önce YSK’ya; Tekke’de belediye başkanlığı ve muhtarlık seçiminin yapılıp, yapılmayacağının sorulduğunu kaydeden Başkan Demirkıran, “YSK tarafından İl seçim kuruluna verilen bir cevap yok. Henüz bir dönüş yapılmadı. Ancak 28 Mart tarihinde il seçim kurulu tarafından 2 Haziran ara seçimlerde Tekke’nin seçimlere girip, girmeyeceği sorulmuş, 29’unda verilen cevapta 31 Mart seçimlerinde muhtarlık seçiminin yapılacağı belirtilmiş, onun dışında da bir görüş ifade edilmemişti” dedi.

“Seçim Takvimi Belirlenmedi”

Söz konusu yazıda ayrıca seçim takviminin 90 gün olduğuna vurgu yapıldığını aktaran Başkan Demirkıran, “Tabi hal böyle olunca bizim 22 Nisan’da başvuru süreleri bitip, seçmen listeleri askıya çıktığı için seçime yeni giren belediyeler açısından bir seçim takvimi oluşmamış oldu. Arada bir 40 günlük süre kalmıştı. Öyle tahmin ediyoruz ki bu 40 günlük süreyi YSK yeterli bulmadığından yeni bir seçim takvimi oluşturmayıp beldeyi seçime götürme arzusunda olmadı. Böyle bir karar vermedi. Tabi bu resmi bir açıklamaya dayanmıyor. O gün gelen yazıyla ilgili görüşünü aldığımız hukukçuların yaklaşımı bu şekilde” diye konuştu.

Seçimler Artık Mümkün Görünmüyor”

Bu gün itibari ile 2 Haziran tarihine bir aydan daha az bir süre kaldığına dikkat çeken Başkan Demirkıran, “Seçime yeni giren belediyeler açısından böyle bir seçim takvimi oluşturmak, eğer bahsedilen 90 gün baz alınacak ise artık mümkün görünmüyor. Fakat burada kesin kararı verecek olan makam YSK’dır. Eğer YSK 20 günde seçim yapma kararı alırsa buna da kimse bir şey diyemez. YSK, konuyu kendi mevzuatı açısından değerlendirecektir. Bu seçimin yapılıp, yapılmamasında ki süreç tamamen il seçim kurulu ve YSK tarafından yürütülen bir süreçtir. Yani valilik veya belediye olarak burada bir taraf değiliz” ifadelerini kullandı.

“2025’e Kalabilir”

2 Haziran tarihinde seçim yapılma ihtimalinin bulunmadığını dile getiren Demirkıran, “Ara seçimler genel olarak Haziran ayının ilk Pazar gününe denk gelen tarihte yapılıyordu. Hukukçular, bu sene Haziran ayında yapılmayan seçimler 2025 yılının Haziran ayında yapılabileceği yönünde görüş bildirdiler” dedi.

“Görevimizin Başındayız”

Seçimlerin ertelenmesi durumunda Belediye Başkanlığı görevine devam etmesi ile ilgili herhangi bir sorunun olup olmayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Demirkıran, “Yeni bir tarih ilan edilinceye kadar görevimizin başındayız. Bizim kayyum olarak görevlendirilme sürecimizde de o ifade geçer. Seçimler yapılıncaya kadar diyor. Dolayısıyla hangi tarihte olursa olsun, seçimler gerçekleşene kadar sayın valimizin görevlendirmesiyle birlikte biz bu görevimizi sürdüreceğiz. Bu durum belediyenin işleyişi açısından bir sıkıntı doğurmayacaktır” diye konuştu.

“Seçimlere Takılı Kalmadan Çalışıyoruz”

Tekke Belediyesi olarak seçim tarihine takılı kalmadan çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Demirkıran, “Seçimlerin yapılıp, yapılmaması konusunda karar sahibi değiliz. Her ne zaman yapılırsa yapılsın biz beldemizi seçime hazır hale getireceğiz. Beldemizde daha yeni bir başlangıç aşamasındayız ama önceliklerimizi belirledik. Yol haritamızı çizdik, artık kendimize bir projeksiyon tutuyoruz. İmkânlarımız ölçüsünde ve bütün bürokratik girişimlerle çalışmalarımızı elimizden geldiğince gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks