Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Vejetaryen ve Vegan Beslenme Tarzları Nedir?

Vejetaryen ve Vegan Beslenme Tarzları Nedir?
4 Mayıs 2024 11:38
20

Günümüzde, beslenme tercihlerinin giderek daha fazla insanın dikkatini çektiğini ifade eden Diyetisyen Tekin, bu tarz beslenme tarzlarının sadece kişisel sağlıkla ilgili konularda değil, aynı zamanda çevresel ve etik kaygı konularını da içerdiğini kaydetti.

Vejetaryenlik ve veganlık gibi hayvansal ürünleri tercih etmeyen beslenme tarzlarının, toplumda önemli bir yeri olduğunu aktaran Tekin, “Sadece birer beslenme tercihi değil; aynı zamanda sağlık, çevre ve etik değerlerle bağlantılı bir yaşam tarzını temsil ediyorlar.” dedi.

Her bir beslenme tarzının farklı sağlık ve çevresel faydalar sunduğunu belirten Tekin, “Kişisel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize en uygun olanı seçmek önemlidir. Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı için çeşitli besinleri içeren, kişiye özel hazırlanmış diyet önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Vejetaryenlik ve veganlığın çeşitleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Tekin, şunları söyledi:


Şeker Hastaları Neden Egzersiz Yapmalıdır?

Şeker Hastaları Neden Egzersiz Yapmalıdır?

“Lakto-Ovo vejetaryenler, et ve balık dışındaki tüm hayvansal ürünleri tüketirler. Bununla birlikte, süt ve süt ürünleri ile yumurta gibi hayvansal kaynaklı protein içeren besinleri tercih ederler. Bu beslenme tarzı, etik ve çevresel endişelerden kaçınmak isteyenler için popüler bir seçenektir.

Lakto-Ovo vejetaryenlik, protein ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayabilirken, hayvansal ürünlerin tüketimini sınırlar. Lakto-Vejetaryenler, et ve balık dışındaki tüm hayvansal ürünleri tüketirler, ancak sadece süt ve süt ürünlerini tercih ederler. Yumurta gibi hayvansal kaynaklı proteinleri tüketmezler. Bu beslenme tarzı, etik veya dini sebeplerden dolayı et ve balık tüketmeyi tercih etmeyenler için uygundur.

 Ovo-Vejetaryenler, et ve süt ürünleri dışında herhangi bir hayvansal gıda tüketmezler, ancak yumurta tüketimine izin verirler. Bu beslenme tarzı, protein ihtiyacını karşılamak için yumurta tüketmek isteyenler için uygun bir seçenektir. Yumurta, protein ve besin değeri yüksek bir gıdadır ve ovo-vejetaryenlerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için önemli bir kaynaktır.

Yarı-Vejetaryenlik, bazen et ve balık tüketen, ancak genellikle bitkisel bazlı bir diyete sahip olan bir beslenme tarzıdır. Yarı-Vejetaryenler, et tüketimini sınırlarken, çoğunlukla sebzeler, meyveler, tahıllar ve süt ürünleri gibi bitkisel kaynaklı gıdaları tercih ederler. Bu beslenme tarzı, etik veya sağlık sebepleriyle hayvansal ürünleri azaltmayı amaçlayanlar için idealdir.

Pesko-Vejetaryenlik, temel olarak bitkisel bazlı bir diyete sahip olan ancak bazen balık ve deniz ürünleri tüketen bir beslenme tarzıdır. Bu tarz, hayvansal protein ihtiyacını karşılamak için balık ve deniz ürünlerini tercih edenler için idealdir. Aynı zamanda çevresel ve etik kaygıları olanlar için de uygun bir seçenektir.

Veganlar, hiçbir hayvansal ürünü tüketmezler. Et, balık, süt, yumurta, bal ve diğer hayvansal ürünlerin tüketilmediği vegan beslenme, hayvan haklarına duyarlılık, çevresel sürdürülebilirlik ve sağlıklı yaşam tercihleriyle ilişkilendirilir. Vegan beslenme, sebzeler, meyveler, tahıllar, kuruyemişler, tohumlar ve bitkisel bazlı alternatifler gibi çeşitli bitkisel kaynaklı gıdaları içerir.”

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks