Dolar 32,2567
Euro 35,0560
Altın 2.467,33
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C

California’daki Gazze eylemlerinde karşıt görüşlü gruplar saatlerce çatıştı, polis geç müdahale ile suçlanıyor

California’daki Gazze eylemlerinde karşıt görüşlü gruplar saatlerce çatıştı, polis geç müdahale ile suçlanıyor
2 Mayıs 2024 11:14
17
California Üniversitesi

Kaynak, EPA

1 Mayıs 2024

Güncelleme 14 dakika önce

ABD üniversitelerinde haftalardır süren Gazze yanlısı protestolara polis New York’un ardından California eyaletinde de müdahale etti.

Los Angeles’taki California Üniversitesi’nde (UCLA) Salı günü geç saatlerde bir grup İsrail destekçisi maskeli kişi, Filistin yanlısı protesto kampına sopalarla saldırdı ve barikatları yıkmaya çalıştı.

Bu olayların ardından rektör üniversiteye polisin çağrıldığını duyurdu.

Ancak yetkililer polisin müdahalesinin iki saatten fazla süren kavga sonrası geldiğine dikkat çekiyor.

California Valisi Gavin Newsom, “geciken” polis müdahalesi için “kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Filistin yanlısı gruplar üniversite içinde saldırıya uğradıkları sırada yardım çağrılarına karşın polisin olayları izlemekle yetindiğini savunuyor.

Üniversite kampüsünde çekilen görüntülerde Filistin bayrağı taşıyan bir kişinin yerde sürüklendiği ve dövüldüğü görülüyor.

California polisi ancak sabaha karşı olayları kontrol altına alabildi. Kaç kişinin gözaltına alındığı bilinmiyor.

Daha sonra üniversite kampüsüne yüzlerce polis toplandı. Filistin yanlısı protestoculara dağılmaları, aksi halde tutuklanacakları uyarısı yapıldı.

Bu müdahale New York’ta Columbia Üniversitesi’ndeki müdahale ile hemen hemen eş zamanlı olarak gerçekleşti.

Burada da polis çok sayıda Filistin yanlısı göstericiyi gözaltına aldı ve kampüse kurulan bir protesto kampını dağıttı.

New York Belediye Başkanı Eric Adams yaklaşık 300 kişinin gözaltına alındığını söyledi ve olaylardan dışarıdan gelen kişileri sorumlu tuttu, ancak bu yönde somut bir kanıt sunmadı.

Dün gece UCLA üniversitesinden paylaşılan videolarda bir grup İsrail destekçisinin Filistin yanlısı protesto kampına sopalarla saldırdığı ve barikatları yıkmaya çalıştığı görülüyor.

Kaynak, AFP

Fotoğraf altı yazısı, UCLA üniversitesinden paylaşılan videolarda bir grup İsrail destekçisinin Filistin yanlısı protesto kampına sopalarla saldırdığı ve barikatları yıkmaya çalıştığı görülüyor.

Polis, Columbia’daki müdahalenin kampüsteki Hamilton Hall binasını ele geçiren Filistin yanlısı protestocuları dağıtmak için yapıldığını söyledi.

Columbia Üniversitesi’nde gazetecilik yüksek lisans öğrencisi olan 31 yaşındaki Meghnad Bose BBC’ye yaptığı açıklamada New York polisinin protestoculara karşı “kaba ve agresif” davrandığını paylaştı.

Öğrenci protestolarının büyük ölçüde barışçıl olduğunu söyleyen Bose, polisin davranışının gerekli olduğuna inanmadığını da sözlerine ekledi.

UCLA'deki olaylar

Kaynak, Reuters

Fotoğraf altı yazısı, Kampa saldıranların bir kısmı maskeliydi

Öğrenciler neden Gazze’deki savaşı protesto ediyor?

Öğrenciler 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki savaşa karşı gösteriler, oturma eylemleri ve açlık grevleri düzenledi. Son dönemde ise üniversite kampüslerinde kamp kurmaya başladılar.

Bu öğrenciler üniversitelerin İsrail’le ilişkisi olan şirketlerle finansal bağlarını koparmasını talep ediyor.

İsrail’de ya da İsrailli kuruluşlarla iş yapan şirketlerin Gazze’de devam eden savaşta suç ortağı olduğunu söyleyen öğrenciler, bu şirketlere yatırım yapan üniversitelerin de suça dahil olduğunu savunuyor.

Üniversitelere yapılan bağışlar, araştırma laboratuvarlarından burs fonlarına kadar birçok şeyi finanse ediyor.

Ancak bu bağışlar çoğunlukla milyonlarca ve milyarlarca dolarlık yatırımlardan elde edilen getirilerden oluşuyor.

Başka nerelerde protesto ediliyor?

Columbia Üniversitesi’nde giderek büyüyen protestolar en az 22 eyalette ve başkent Washington DC’de özel ve devlet üniversitelerinde benzer gösterilere ilham kaynağı oldu.

Kuzeydoğu bölgesi: George Washington; Brown; Yale; Harvard; Emerson; NYU (New York Üniversitesi); Georgetown; American; Maryland Üniversitesi; John Hopkins; Tufts; Cornell; Pennsylvania Üniversitesi; Princeton; Temple; Northeastern; MIT; The New School; Rochester Üniversitesi; Pittsburgh Üniversitesi

Batı kıyısı: California Politeknik Eyalet Üniversitesi; Humboldt; Güney California Üniversitesi; California Üniversitesi, Los Angeles; California Üniversitesi, Berkeley; Washington Üniversitesi

Ortabatı bölgesi: Northwestern; St Louis’deki Washington Üniversitesi; Indiana Üniversitesi; Michigan Üniversitesi; Ohio Eyalet Üniversitesi; Minnesota Üniversitesi; Miami Üniversitesi; Ohio Üniversitesi; Columbia College Chicago; Chicago Üniversitesi

Güney: Emory; Vanderbilt; North Carolina Üniversitesi, Charlotte; North Carolina Üniversitesi, Chapel Hill; Kennesaw State; Florida Eyalet Üniversitesi; Virginia Tech; Georgia Üniversitesi, Athens

Güneybatı: Austin’deki Texas Üniversitesi; Rice; Arizona Eyalet Üniversitesi

ABD dışı: Filistin yanlısı protestocular geçtiğimiz hafta Avustralya, Kanada, Fransa, İtalya ve İngiltere’deki üniversite kampüslerinde de bir araya geldi.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks