Dolar 32,2150
Euro 35,0982
Altın 2.517,82
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 21°C
Per 22°C
Cum 23°C

Bakanlıktan Müjde: Enflasyon Muhasebesi Uygulanmayacak

Bakanlıktan Müjde: Enflasyon Muhasebesi Uygulanmayacak
1 Mayıs 2024 01:00
25

ENFLASYON DÜZELTMESİ YAPILMAYACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamuoyunda özellikle mükellefleri yakından ilgilendiren enflasyon muhasebesinin; enflasyon düzelmesi uygulaması olarak, 2024 yılı birinci geçici vergi dönemlerinde yapılmamasına karar verdi. Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, kapsam dahilinde olan mükelleflerin 2024 yılı birinci geçici vergi döneminin (Ocak-Şubat- Mart) sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapılmamasını öngörüldü.

 ALTIN ALIP SATINLARA MUAFİYET YOK

Tebliğde, birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesinin uygulanmasında kapsam dahilindeki mükellefler enflasyon düzeltmesi yapmayacaklar.2024 hesap döneminin birinci geçici vergi dönemi gelir/kurumlar beyannameleri ekine bilanço eklenmeyecek, enflasyon düzeltmesi yapılan izleyen geçici vergi dönemlerinde ise bu beyannamelere düzeltilmiş bilanço eklenecek. işletmeler 2023 yılı hesap dönemine ilişkin enflasyon düzeltmesi yapacaklar. Yasaya göre, 2023 yılına ilişkin enflasyon düzeltmesi yapan işletmeler, oluşan değer artışları kaynaklı ek vergi ödemeyecekler. Uygulamada sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imalini yapan mükellefler, birinci geçici vergi döneminde de enflasyon düzeltmesi yapacaklar.

ERTELEME KABUL EDİLDİ

Enflasyon düzeltmesi ile ilgili yasal düzenlemeye göre geçici vergi uygulamasına tabi mükellefler (tamamına yakını) 2024 yılı geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapacaklardı. Bu işletmelerden dış kaynak (kredi) kullananlar için enflasyon düzeltmesi sonucunda ek vergi ödemesi var. Yani bu bağlamda her üç ayda bir verecekleri gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi sonucu ödeyecekleri vergilerden dolayı vergi matrahları artacaktı. Bu yüzden çok sayıda işletme geçici vergi dönemlerinin kapsam dışında bırakılması ve enflasyon düzeltmesinin yıllık olarak dönem sonunda yapılmasını talep ediyorlardı. İşletmelerin talebi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı bu tebliğ ile birinci geçici vergi dönemi için enflasyon düzeltmesi yapılmamasını kararlaştırdı.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks