Dolar 32,2539
Euro 35,0989
Altın 2.468,54
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 23°C

Fındığın Hak Ettiği Fiyat 130 TL ve Üzeri!

Fındığın Hak Ettiği Fiyat 130 TL ve Üzeri!
30 Nisan 2024 14:50
27

TZOB Başkanı Arslan Soydan, fındık fiyatlarındaki düşüşe ilişkin yaptığı açıklamada, üreticilerin panik yapmaması gerektiğini ve fındığın hak ettiği fiyatın 130 TL ve üzerinde olduğunu vurguladı. Soydan, “Geçen seneden bu yana üretici maliyetleri ciddi seviyede arttı. İşçilik maliyetleri de arttı. Bu maliyetler ve enflasyon göz önüne alındığında, fındığın hak ettiği fiyat 130 TL ve üzerindedir. Bu fiyatların oluşmasının hiçbir nedeni yok” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Arslan Soydan, son zamanlarda fındık fiyatlarında yaşanan düşüşe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Soydan, düşüşün geçici olduğunu ve üreticilerin panik yapmaması gerektiğini söyledi.

Soydan, “Fındık fiyatları 130 TL seviyelerini buldu, tekrar 115 TL seviyelerine düştü. Serbest piyasada bu aylar geldiği zaman ve üreticinin elinde fındık kalmadığı zaman piyasada inişli çıkışlı fiyatlar oluşuyor. Düşmesinin dış piyasayla hiçbir ilgisi yok. İhracat rakamlarımız en iyi şekilde devam ediyor. İhracat talepleri var ama tabi TMO fındık fiyatını açıkladı. Her nedense serbest piyasa kendi içinde fiyatlar üzerinde olumsuz şekilde sezon yaklaştıkça uygulamalar yaptığını açıkça görüyoruz. Bunlar hem TMO’nun elindeki fındığı hem ucuza alabilmek hem de yeni sezonun fiyatlarını düşük oluşturabilmek olabilir ama biz hiçbirini kabul etmiyoruz.” dedi.

Fındık Fiyatları Düşmesine Rağmen Hak Ettiği Fiyata Ulaşacak

Soydan, fındık fiyatlarının düşmesine rağmen hak ettiği fiyata ulaşacağına inandığını ifade etti. Soydan, “Bizim dikkate aldığımız konu yeni sezonun fiyatlarının tabi ki zamanı geldiğinde oluşması, devletin fiyatlarını açıklaması sonuçta 2023 mahsulü fındık serbest piyasa fiyatları 130 TL’yi buldu, TMO’nun açıkladığı rakamlarda 130 TL seviyelerinde oldu. Biz bu fiyatların üzerindeki fiyatları muhatap almayı gayret ediyoruz. Ama bugünlerde düşen fiyatlar hiçbir zaman üreticimizi panik yaptırmasın. Çünkü fındığın hak ettiği rakamlar düşen fiyatlar değil, çıkmış olduğu 130 TL ve üzeri fiyatlar fındığın hak ettiği rakamlardır.” dedi.

Soydan, fındık fiyatlarının belirlenmesinde üç önemli faktörün olduğunu söyledi. Soydan, “Fındık fiyatlarının aranmasında 3 etken var; Enflasyon, yıllık zamlar, üretici girdi fiyatları bunlar önemli dikkate alınacaktır. Bir de TMO 2023 fındığını 130 lira, 2022 fındığını 124 lira açıkladı. Demek ki geçmiş yılların fındığı bu rakamlar yapıyorsa bizim 2024 fındığımızda bu rakamlar ve üzerinde yapabilir. Yapması gerekir çünkü fındık sonuçta ihracat ürünü yani dış piyasaya bir sanayi ürünü ülkemize 2.5 milyar dolar girdi sağlıyor.” dedi.

FINDIK-fabrikaso

Üreticinin Haklarının Korunması Gerekiyor

Soydan, fındık üreticisinin her türlü hakkının korunması gerektiğini vurguladı. Soydan, “Biz bu sene umutluyuz fındıkta olumsuz fiyatlarının oluşacağını düşünmüyoruz. Çünkü üretici olumlu ve istikrarlı bir fiyat yakaladığı zaman bahçesine bakacaktır. Çünkü kazanması gerekiyor, üretici kazanamazsa kimse kazanamaz. üreticinin her türlü her hakkının korunması lazım. Sadece üretici temsilcileri, devlet değil burada serbest piyasa aktörleri de üreticinin hak ve menfaatlerini hep birlikte korumamız lazım.” dedi.

ÖZEL HABER/ATAKAN ÖZTÜRK


Fındıkta Rekabetin Artırılmasına Bakanlık Destek Verecek


Fındıkta Rekabetin Artırılmasına Bakanlık Destek Verecek


Editör: Atakan Öztürk


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks