Dolar 32,2198
Euro 35,0166
Altın 2.505,41
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 23°C
Per 22°C

Kelkit Tepelisi: Güvercin Severlerin Tutkusu

Kelkit Tepelisi: Güvercin Severlerin Tutkusu
29 Nisan 2024 17:13
18

Erzincan‘a özgü, endemik bir güvercin türü olan Kelkit Tepelisi, sadece yöre insanının değil, birçok güvercin meraklısının da tutkusu haline gelmiş durumda. Bu güvercinlerin, ırk, fiziki özellik, ses ve oyunculuğu gibi tüm özellikleri tek başına barındırması onu oldukça özel kılıyor.

Kelkit Tepelisi’nin ünü o kadar yayılmış ki, çevre illerden bile meraklılar bu güvercinleri görmek ve sohbetlere katılmak için kilometrelerce yol kat ediyorlar. Erzincan’daki güvercin yetiştiricileri ise haftanın belirli günlerinde bir araya gelerek Kelkit Tepelisi’ni ve diğer güvercinleri konuşarak keyifli zaman geçiriyorlar.

Kelkit Tepelisi’nin yetiştiricileri, bu güvercinlerin sadece güzellikleriyle değil, aynı zamanda ömrü uzattığına inanılan özellikleriyle de öne çıktığını söylüyor. Rivayete göre Kelkit Tepelisi sahibi üzerindeki nazarı da alıyor ve bu sayede sahibinin ömrünü uzatıyor.

Erzincan’da 30 yıldan fazla süredir Kelkit Tepelisi yetiştiren Murat Taşkın, bu güvercinlerin önemini ve özelliklerini şu şekilde anlatıyor: “Kelkit Tepelisi, atalarımızdan kalan bir gelenek. Bu güvercin sadece güzel değil, aynı zamanda ömrü uzattığına ve nazarı aldığına da inanılıyor. Kelkit Tepelisi, açık alanda da kapalı alanda da oyun oynayabiliyor. Bu özelliğiyle birçok güvercin severin ilgisini çekiyor.”

Kuşçuluk geleneğinin de önemli bir parçası olan Kelkit Tepelisi, Erzincan’da yaşayan insanlar için sadece bir hobi değil, aynı zamanda bir tutku. Kuşçu Hasan Demirel ise Kelkit Tepelisi’nin önemini ve kuşçuluk sevgisini şu sözlerle ifade ediyor: “Kuş beslemek bir hobi ve sevgi. Kuşçu olan insanlar o kuşun içine girdiği zaman dünya ile irtibatı kesilir. Yemek, içmek hiçbir şey aklına gelmez saatlerce. Bu böyle bir sevda.”dedi.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks