Dolar 32,1881
Euro 34,6847
Altın 2.437,64
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 20°C
Cum 22°C

Gümüşhaneli Ziraat Mühendisi Necdet İlhan, Köylere Dönüş İçin Destek İstedi; “Köylü Yoksa Tarım da Yok”

Gümüşhaneli Ziraat Mühendisi Necdet İlhan, Köylere Dönüş İçin Destek İstedi; “Köylü Yoksa Tarım da Yok”
28 Nisan 2024 15:56
16

Köyden kente göç sebebiyle köylü nüfusun her yıl daha da azaldığı Türkiye’de konunun uzmanları tarafından yapılan uyarılar yeterince dikkate alınmıyor. Tarım ve Hayvancılık noktasında yapılan teşviklerin tek başına göçü önleyemediğine dikkat çekilen açıklamalarda köy odaklı politikalara ağırlık verilmesi talep ediliyor.

Zaman zaman yaptığı açıklamalarla konuyu Gümüşhane özelinde gündeme taşıyan Ziraat Mühendisi Necdet İlhan, köye dönüşün teşvik edilmesi gerektiğini, bunun için teşviklerdeki yaş sınırının kaldırılması, aile işletmeciliğinin teşvik edilmesi, üretim odaklı politikalara destek verilmesi gerektiğini söyledi.

“Üretim yoksa ette, sütte pahalı olur, yok olur” ifadelerini kullanan Necdet İlhan, “Vatandaşların yeniden köylerine dönerek çiftçilik yapabilmeleri için teşvik edilmeleri gerekiyor. Öncelikle köye dönüş için mevcut projelerde uygulanan yaş sınırı kaldırılmalı” dedi.

 Tarımsal üretime ve hayvancılığa ivme kazandırmak için köye dönüş projelerinin önünün açılması gerektiğine işaret eden Necdet İlhan, “Göç sebebiyle köylerin nüfusunun her yıl ortalama 100 bin kişi azalıyor. Devletimiz tarıma verdiği teşvikler kapsamında küçük aile işletmelerini desteklemelidir. Bu destekler hayvancılığımıza canlılık kazandıracaktır. Kırsal kesimdeki tarım ve hayvancılığın hareket kazanması esnaf ve çiftçinin gelir seviyesini de yükseltecektir” diye konuştu.

Kentleşme politikaları ile köye dönüşün sağlanamayacağına işaret eden İlhan, “Köylü yoksa toprak karılmaz, ekilmez, dikilmez. Toprağı ekilmeyen, dikilmeyen, üretimi olmayan bir ülkede de et, süt, tarım yok olur. Mutlaka köylere dönüşün bir çaresi bulunmalıdır. Her türlü spekülasyonu, önleme adına bu durum şarttır. Üretim, üretim ve yine üretim. Başka bir çözüm şu an geçerli görünmüyor” ifadelerini kullandı.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks