Dolar 32,2585
Euro 34,6962
Altın 2.401,87
BİST 10.264,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Son Viking Kralı, İstanbul’dan çıktı

Son Viking Kralı, İstanbul’dan çıktı
27 Nisan 2024 09:35
16

Avrupa’da erken Ortaçağ döneminde hakkında en çok efsane ve mit üretilen konu Viking istilaları. İskandinavya ülkeler topluluğu olarak bilinen; İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda halkları, tarihte Avrupa’yı istilaya girişen ve bugünkü Britanya, Fransa, İtalya, Rusya, Ukrayna ve hatta Anadolu topraklarına kadar gelip birçok geleneksel yönetimi yıkan insanlar olarak hafızalara kazınmış durumda. Dünya edebiyatında, klasik müzikte ve sinema sektöründe giderek artan ölçüde Viking teması popülerliği dolayısıyla sürekli işlenmeye devam ediyor. Ancak merak uyandıran Vikingler’de öyle bir isim var ki, İstanbul‘dan çıkıp Avrupa’nın tarihini değiştiren kişi olarak anılıyor. Bu isim efsanevi isim Harald Hardrada yani 3. Harald… 

Son Viking Kralı, İstanbul'dan çıktı - Resim : 1
Avrupa genelinde işgal girişimlerinde bulunan Vikingler yalnızca Bizans İmparatorluğu’na karşı galibiyet elde edemediler.

BİZANS’I YENEMEDİLER

Peki nasıl oldu da 3.Harald’ın yolu İstanbul’a düştü? 

Avrupa genelinde 8. ve 11. yüzyıllar arasında yaşanan ve ‘Viking Çağı’ adı verilen yağmalama, korsanlık ve yayılma döneminde kuzeyli savaşçılar, Bizans İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’a kadar ulaştı. Ancak Roma vatandaşı olan ve 15. yüzyıla kadar Balat semtinde kendi mahallelerine de sahip olan Viking savaşçılarının galip gelemedikleri ve boyun eğdikleri tek yer Bizans’tı. Vikingler 9. ve 10. yüzyıllar arasında Volga Nehri üzerinden kente indiklerinde şehirdeki zenginlik, mimari ve kentin büyüklüğünden öylesine etkilenmişlerdi ki bu kente “Büyük şehir” manasına gelen “Miklagard” ismini vermişlerdi. Savaşta kuralsızlıklarıyla ün salan Vikingleri; Bizans imparatorları ve imparatoriçeleri de kullandılar.

CEPHELERDE ONLAR VARDI

İstanbul’u istila edemeyen Vikingler, bir süre sonra Bizans İmparatorlarının şahsi özel koruma birlikleri haline geldiler. Kente yerleşim kurulduğunu duyan kuzeyli Viking kavimlerinin kitleler halinde İstanbul’a yerleşmesiyle birlikte sayıları da arttı. Fransız Bizantolog Paul Lemerle’in “Bizans Tarihi” kitabındaki bilgilere göre yetişkin erkek sayıları bin 500’ü bulmasıyla birlikte imparatorluk Vikingleri hem savaşlarda imparatorların da yer aldığı merkez cenahta koruma birlikleri olarak hem de ileri cephede komutanlık vasıflarıyla görevlendirmeye başladı. Öyl eki, Viking savaşçıları Bizans imparatorluğunda “Vareg Birlikleri’ olarak anıldılar ve imparatorluk düşmanlarına karşı savaşlarında deyim yerindeyse kan kusturdular. Üstelik İstanbullu Vikingler bugün Küçük Ayasofya’nın doğusundaki, UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan 1616 yıllık Bukoleon Sarayı’nda ikamet ediyorlardı.

Son Viking Kralı, İstanbul'dan çıktı - Resim : 2
İstanbul’a gelen Vikingler uzun yıllar boyunca Bizans İmparatorluk ailelerinin şahsi koruma birlikleri olarak görev yaptılar.

İSTANBUL’DAN KRALLIĞA

Uzun yıllar İmparatoru koruyan muhafız birliğinin komutanlığını yapan Harald Sigurdsson, 1034 yılında geldiği İstanbul’da 18 ayrı savaşta üstün başarı gösterip büyük ganimet elde etti. Sigurdsson ve adamları “imparatorluğun kendisine tanıdığı izinle” ülkesi Norveç’e geri döndü. Norveç’in idaresini 1042 yılında Danimarka Kralı Büyük Knut’a kaptıran Harald ülkesine geldiğinde hakkı olan tahtı kazanmayı bildi.

SON VİKİNG KRALI

Acımasız bir kral olduğu için ‘sert’ anlamına gelen ‘Hardrada’ lakabıyla anılan 3. Harald Danimarka’yı da savaşta yenerek tüm Norveç topraklarını kendi krallığı altında toplamayı başardı. 3. Harald Krallığı’nın çöküşü ise İngiltere ile başladı. İngiltere’de Kral Harold Godwinson’a karşı olan ittifaka katılan Hardrada 1066 yılında ataları olan diğer Viking kralları gibi ada ülkesini işgale girişti. İngiltere’nin doğu kıyılarını ele geçiren Kral Harald, Stamford Bridge Muharebesi’nde İngiltere birlikleri tarafından kurulan pusu saldırısında öldürüldü ve tüm ordusu katledildi. Tarih kitaplarında son işgalci ve yağmacı Kral olan 3. Harald’ın ölümüyle  Viking Çağı da sona erdi. Böylece İstanbul’dan çıkan Kral Harald son Viking olarak tarih sayfalarına geçti.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks