Dolar 32,2781
Euro 35,0348
Altın 2.472,91
BİST 10.531,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C

5 Dakikalık İş, Gümüşhane’de 15 Yıldır Çözülmüyor

5 Dakikalık İş, Gümüşhane’de 15 Yıldır Çözülmüyor
27 Nisan 2024 09:10
14

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Eskibağlar ve Bağlarbaşı mahalleleri arasındaki Şahbenderler semti için adres ve ikametgâh tartışması yaşanıyor. Adres Kayıt Sisteminde Eskibağlar’a bağlı görünen mahalle halkı seçimlerde ise Bağlarbaşı Mahallesi muhtar adayları için oy kullanıyor.

Her türlü resmi işlemlerin Eskibağlar muhtarlığı üzerinden yürütüldüğü Şahbenderler Semti sakinlerinin, ikametgâh adreslerinin Eskibağlar Muhtarlığına devredilmesi i talebi aradan geçen uzun yıllara karşın bir türlü karşılık bulmuyor.

Devir işlemleri için yıllardır uğraş veren Eskibağlar Mahalle Muhtarı Musa Gündüz, “Bütün hizmeti biz verdiğimiz halde ikametgâh sorunu nedeniyle hem nüfusumuz düşük görünüyor. Hizmeti biz veriyoruz ancak vatandaşımızın oylarına talip olamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Şahbenderler Semtinin yıllardır Eski Bağlar Mahallesinde tapu kayıtlarında olduğunu 2015 yılında göreve geldiklerinde öğrendiklerini dile getiren Musa Gündüz, “Bu durumu öğrenince Belediyeye müracaat yaptık. Dilekçelerimiz, bütün her şeyimiz elimizde kayıtlı. Ancak bu zamana kadar her hangi bir sonuç alamadık. İmar Müdürlüğünü bir türlü aşamadık. Hatta bir MAKS sistemi projesi ile bize düzelteceklerini söylediler. MAKS sistemi Gümüşhane’ye geldi. Yeniden bir numarataj çalışması yapıldı. Numarataj çalışmasında tekrar Şahbenderler Semtinin Eski Bağlar Mahallesine ikametgâhının geçeceği söylendi. Hastane bölgesi de bizim, Jandarma bölgesi de bizim. Resmi kayıt işlemlerinin hepsini biz yapıyoruz. İmza işi, ev araması, savcılık işlerinde herhangi bir şey olacağı zaman bütün resmi işlemleri bize ait. Ancak ikametgâhları bizde değil. Tüm hizmetleri biz veriyoruz, mahkeme işlemleri ve evraklarını biz imzalıyoruz” dedi.

“İmza Götürdük Verdik, O da Sümen Altı Oldu Gitti ”

Vatandaş tarafından, neden Eskibağlar’a bağlanmadıkları sorusunun sorulduğunu belirten Muhtar Gündüz, “Bölgenin yazlıkçı vatandaşı çok, yazın geliyorlar muhtarım şu kaldırım yapılacak diyorlar, tamam yapalım diyoruz dilekçesini yazıyoruz, ama vatandaş da neden burayı bağlamıyorsunuz oraya diyorlar, oylarını başka yerde kullanıyorlar. Vatandaşın da Belediyeye böyle bir müracaatı oldu. Ama biz orda maalesef belediyeden herhangi bir yardım alamadık. Biz bunu İçişleri Bakanlığına yazdık, Bakan Yardımcısı ile görüştük. O da MAKS sisteminin düzeltilmesini söyledi. Belediyeye gittiğimizde bunun 5 dakikalık bir iş olduğu ve düzeltileceği söylendi. Ama yine imarı aşamadık. İmar müdürü ile görüşmelerimiz ve yazışmalarımız oldu, hatta imza toplandı. İmza götürdük verdik, o da sümen altı oldu gitti. İmzalarımız da piyasa da yok. Başvurumuz oldu onlarda yok. Bağlayamadık bir türlü.” diye konuştu.

“Adres Kayıt Sistemini Belediye Veriyor”

Tapu kayıtlarında hastane bölgesi nerededir diye soru sorulduğu zaman Eski Bağlar Mahallesi olarak bildiklerini ama daha sonrasında ikametgâhın 2008 yılında Bağlarbaşı’na kaydırılmış olduğunu öğrendiklerini kaydeden Gündüz, “2008 yılında saat 15.08’de oraya bağlanmış. 2009 yılında yerel seçim olduğunda biz o zaman muhtar değildik, fakat İç İşleri Bakanlığı Nüfus Kayıt Sisteminden biz bunu öğrendik. Orada ki genel müdürle görüştük.  Bu konuda Belediyeye yazı yazdım. Cevaplarına göre herhangi bir meclis kararı alınmamış, sadece ikametgâh kayıt sistemini belediye belirlediği için böyle olmuş. İkametgâhı normalde belediyeler kullanıyor. Belediye ikametgâh sistemine bağlıyız. Nüfus Müdürlüğü diyor ki git onlar düzeltsin. Çünkü biz orayı kullanıyoruz diyor. Siz ev adresinizi istediğiniz zaman, evin adresini belediye belirliyor, sisteme atıyor ve o sistemi de belediye kullanıyor. YSK kullanıyor. Semt bize ait ama ikametgâh bizde değil. Vatandaşın tüm işlerine hastane yolunda ve her kısımda biz görüyoruz, fakat bu sorundan dolayı vatandaşla da karşı karşıya kalıyoruz. Fakat bu durumun bizle hiçbir ilgisi yok. Heyelan oluyor, başak bir şey oluyor resmiyette bizle hiçbir ilgisi olmadığı halde biz muhatap oluyoruz. Her türlü adli olayda muhatap biziz. Çünkü devlet diyor ki ben o adamı tanımam, buranın muhatabı sensin” dedi.

“2016 Yılından Beri Bunun Düzeltilmesi İçin Mücadele Veriyorum”

Daha önceki 2019 muhtarı Ahmet Aykutan ile de bu konu hakkında görüştüklerini söyleyen Musa Gündüz, “ Ahmet Bey yerel basına da bizle bir alakası yoktur, düzeltilmesi gerekir diye söyledi. Ama imar müdürü Bağlarbaşı Mahallesinden olduğu için biz bunu düzeltemiyoruz. Elimizde tüm belge ve kayıtlar yazılı olarak da olmasına rağmen, düzeltme şansımız olmuyor. Daha önce Belediye bize 5 dakikalık işlem düzelteceğiz dedi fakat düzeltme yok. Bizim şu an ki Belediyemizden istediğimiz tek şey bunun bir an önce düzeltilmesi. Biz yeni gelen Başkanımızdan da bunun ivedi bir şekilde düzeltilmesini istiyoruz. Karakolluk olaylar ve ev aramalarında vatandaş ben buna oy vermedim bu benim muhtarım değil diyor, bu sefer evine ben girip aramaya katılıyorum.  Devlet bizi kabul ediyor, çünkü tüm tapu kayıtlarında bu semt Eskibağlar’a kayıtlı. 2016 yılından beri bunun düzeltilmesi mücadelesini veriyorum. Fakat her hangi bir yol alamadık. Tapu kayıtlarını da çıkardık, fakat bize muhtarım sizin bizle bir işiniz yok, tapu da senin ama ikametgâh da senin gözükmüyor diyorlar. Vatandaş da biz de mağduruz. Vatandaşla biz karşı karşıya kalıyoruz. Bağlarbaşı Mahallesi muhtarının her hangi bir imza yetkisi yok.  İmzalık durumlarda, arazi belgelerinde direk Eskibağlar Mahallesi muhtarı olarak bana geliyorlar, biz muhatap oluyoruz, bizden başka kimse muhatap olmuyor” ifadelerini kullandı.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks