Dolar 32,2702
Euro 35,0972
Altın 2.471,61
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 21°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Meslek Lisesi Öğrencileri Fide Üreterek Hem Öğreniyor Hem de Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Meslek Lisesi Öğrencileri Fide Üreterek Hem Öğreniyor Hem de Ekonomiye Katkı Sağlıyor
26 Nisan 2024 13:37
15

Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okul bahçesindeki serada yetiştirdikleri fideler ile hem teorik bilgileri pratiğe döküyor hem de bölge ekonomisine katkıda bulunuyor.

2020 yılında Tarım Alanı öğretmen ve öğrencilerinin öncülüğünde kurulan seralarda sebze fidesi üretimine başlanıldı. İlk yıl 30 bin sebze fidesi üretilen serada, 2021 yılında pandemi nedeniyle uzaktan eğitim yapılması sebebiyle üretim faaliyetleri öğretmenler tarafından yürütüldü. Bu zorlu koşullara rağmen, üretim kapasitesi iki katına çıkarılarak 60 bin fideye ulaştırıldı.

2022 yılında seranın tam kapasitesine ulaşmasıyla 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretimi gerçekleşti. 2023 yılında üretim miktarı 95 bine, bu sene ise 110 bine yükseldi.

Serada domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve reyhan, kekik, fesleğen gibi toplamda 35 farklı tür fide üretiliyor. Üretimde yerel ata tohumlarının yanı sıra, ticari amaçlı üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türler de kullanılıyor.

Fidelerin piyasa fiyatlarına göre en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olması ve çeşitlerin doğru seçilmesi gibi avantajlar sayesinde üretilen fideler büyük ilgi görüyor.

Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, serada edindiği deneyimleri şu şekilde aktarıyor: “Derste gördüğümüz teorik bilgileri burada uygulama imkanı buluyoruz. Fidelerimizi yetiştirmenin yanı sıra ilaçlama, gübreleme ve sulama gibi işlemleri de kendimiz yapıyoruz. Organik gübre kullanarak yetiştirdiğimiz fideleri hem uygun fiyata satıyor hem de ihtiyacı olan ailelere ücretsiz olarak veriyoruz.”

Okul Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi ise şunları söylüyor: “Seramızda 100 binin üzerinde fide üretiliyor. Ata tohumu kullanmamız, uygun fiyatlarımız ve fidelerimizin dayanıklılığı talebi artırıyor. Ürettiğimiz fideleri ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz olarak vererek onların da geçimlerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”dedi.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks