Dolar 32,2567
Euro 35,0560
Altın 2.467,33
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C

KEP adresi nedir? KEP adresi nasıl alınır?

KEP adresi nedir? KEP adresi nasıl alınır?
23 Nisan 2024 22:18
9

İlerleyen teknoloji sayesinde iş ve iletişim aygıtları da dijital ortama aktarılmıştır. Hâl böyle olunca bilhassa iş konularında güvenli iletişim araçlarının kullanımı tercih edilmektedir. Resmî belge, hukuki konular gibi önemli süreçlerde kayıtlı e-posta adresleri, internet üzerinde gereken güvenliğin sağlanması noktasında önemlidir. KEP adresleri ise devlet tarafından onaylanmış hizmet sağlayıcıları tarafından oluşturulur ve hukuki gereklilikleri sunar. Bu noktada ise sunulan posta hizmetinin en çok dikkat çeken özelliği güvenlik sağlamasıdır.

KEP adresi nedir?

KEP adresi ne demek sorusunun yanıtı olarak; Kayıtlı Elektronik Posta teriminin baş harflerinden, KEP kısaltması meydana gelir. KEP adresi bilhassa dijital sistemdeki güvenlik konusunda önemli rol taşır. Kişi ya da kurumların mevcut e-posta adreslerinin temel görevlerinin yanında birtakım ilave verileri güvenli olarak sunar.

KEP adreslerinin kullanımında, herhangi bir iletinin görünen kişi tarafından yollanıp yollanmadığı, alıcıya ulaşıp ulaşmadığı, ulaşması hâlinde ise iletinin tarih ve saati kayıt altına alınmış olur. Bu bilgiler haricinde, alıcının gönderilen maili görüntüleyip görüntülemediği de elde edilen bilgiler arasında yer alır.

KEP sisteminde yollanan postalara istediğinde tekrardan erişmek mümkündür. Bu özelliğiyle birlikte birçok bakımdan hukuki delil niteliği de taşır. Resmî, özel ya da ticari faaliyetlerdeki kullanımı söz konusu olduğunda sağladığı faydalar daha iyi anlaşılır.

KEP adresi nasıl alınır?

KEP hesabı edinmek isteyen gerçek şahısların Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılar sistemine kimlik, pasaport, sürücü belgesi vb. ya da internet üzerinden e-İmza yoluyla başvuru yapmaları gerekir. KEP adresleri hem tüzel hem de şahıslar tarafından alınabilmektedir. Bu adresleri sunan hizmet sağlayıcılarına başvuru yapıldıktan sonra e-Devlet sistemi üzerinden kep adresi alma işlemi pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. KEP adresi edinmek için aşağıda yer alan evrak ve bilgiler istenir:

  • Nüfus cüzdanı ya da sürücü belgesi gibi fotoğraflı, kimlik yerine geçebilen, üzerinde T.C. kimlik numarasının da yer aldığı resmî belge.
  • Kayıtlı elektronik posta hesabı ön başvuru numarası.
  • Kişinin adına vekâletname ile yapılan başvuruda gerekli belgeler ise vekâletname, kimlik belgesi, online ön başvuru numarası.

KEP adresi sorgulama

KEP adresi sorgulama işlemi için ise adresin bağlı olduğu hizmet sağlayıcısıyla iletişime geçmek gerekir. Örneğin; kullanılan KEP adresi PTT’ye aitse, bu hizmet sağlayıcısının resmî internet sitesinde bulunan KEP adresi sorgulama bölümü kullanılmalıdır. Bu noktadaki sorgulama işlemleri genellikle resmî süreçlerle yapılır. Belirli güvenlik prosedürlerinin yerine getirilmesi sonucunda sorgulama işlemi yapılır. Aynı zamanda e-Devlet sistemi üzerinden de KEP adresi sorgulaması yapılabilmektedir.

Mynet Youtube

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks