Dolar 32,2639
Euro 34,7323
Altın 2.400,41
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Parmak damar tanıma teknolojisi şimdi de İngiltere’de

Parmak damar tanıma teknolojisi şimdi de İngiltere’de
5 Eylül 2014 13:07
9
  • Simon Gompertz
  • BBC Bireysel Finansman Muhabiri

Banka müşterilerini parmaklarındaki kendilerine özgü damar haritasından tanıyan teknoloji İngiltere’ye de geldi.

Bundan böyle müşteriler, banka hesaplarına erişimde bir dizi şifre ve sayı kullanmak yerine, bir tarayıcıya parmaklarından birini dokundurmak suretiyle işlem yapmaya başlayabilecek.

Parmaklardaki damar haritasını esas alan teknoloji, parmak izi teknolojisinden epey farklı.

Barclays bankası, ilk aşamada bu hizmeti kurumsal müşterilerine sunacak.

Ama gelecekte “parmak damar izi” sisteminin tüm müşterilere önerilmesi bekleniyor.

Bu tanıma işlemi için tenis topu büyükliğinde bir seyyar tarayıcı, bilgisayarın USB girişine takılıyor ve kızılötesine yakın ışınlarla parmak içindeki, herkesin kendine özgü damar haritası kontrol ediliyor.

Dolandırıcıların benzer ya da kopya parmak üretmelerinin önüne geçilmesi için, tarayıcı sadece “canlı parmak” kontrolü yapacak şekilde programlandı.

Yolsuzlukla yeni mücadele yöntemi arayışı

Banka müşterileri hesaplarına erişim için çok sayıda şifre ve giriş kodu ezberlemek ve kullanmak zorunda olmaktan bıktığından, bankalar yolsuzlukla mücadele konusunda yeni yöntemler arıyor.

Yeni teknolojiye, Japon firması Hitachi öncülük ediyor.

Teknoloji geçtiğimiz yıllarda, Japonya’nın yanı sıra Türkiye ve Polonya’da bazı bankaların ATM’lerine yerleştirildi.

Böylece müşteriler banka kartı ya da özel şifre kullanmaksızın para çekebiliyor.

Tarayıcı cihaz farklı bilgisayarlara takılabiliyor. Müşteri hesabına girmek istediğinde, “parmağını hafifçe tarayıcıya dokundurması” isteniyor.

Bundan sonra “parmak saptandı” mesajı geliyor ve onaylanırsa birkaç saniye içinde banka hesabına erişime izin veriliyor.

Barclays, söz konusu teknolojinin epeyce pahalı olduğunu ve bu teknolojiden yararlanmak isteyen müşterilerden ücret alınacağını belirtiyor.

Tarayıcı cihazın genel müşteri kitlesine yayılması için henüz erken olduğunu belirten Barclays’in bireysel ve kurumsal bankacılık bölümü başkanı Ashok Vaswani, “sürekli büyük para aktarımları yapan şirketler açısından bu yöntem gayet mantıklı” diyor.

15 yıldır bu teknolojiyi araştıran Hitachi, insanın damar şekillerinin daha anne karnındayken belirlendiğini ve yaşam boyu pek değişmediğini kaydediyor.

Ancak insanların biyometrik bilgilerinin, dolandırıcılar ve hatta hükümet kurumlarınca kullanılmasından veya istismar edilmesinden kaygı duyanlar da var.

Barclays bankası, müşterilerinin parmak damarı bilgilerinin güven altında olacağını; bu bilgilerin merkezi sistemde depolanmayacağını ve kamusal kaydı da bulunmayacağını vurguluyor.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks