Dolar 32,2588
Euro 34,6197
Altın 2.412,94
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Evlerin arasında bulunan kaya sansarı doğaya salındı

Evlerin arasında bulunan kaya sansarı doğaya salındı
28 Nisan 2024 16:11
6

Taşyaka Mahallesi’nde evlerin arasında hayvanı görenler, durumu Doğa Korumu ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerine bildirdi.

Bölgeye ulaşan ekipler tarafından yakalanan kaya sansarı, sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra doğal yaşam alanına salındı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, kaya sansarının (Martes foina) Muğla’daki doğal alanlarda özellikle kayalık ve makilik sahalarda yayılış gösterdiğini belirtti.

“Yaban hayattaki hayvanları beslemeyin” uyarısı

Hayvanın doğada orman faresi gibi kemirgen türlerle beslendiğini dile getiren İlemin, “Fethiye’nin doğal alanlarına yakın dış mahallelerinde de bu türü görebiliriz. Gördüğümüz zaman kesinlikle beslemememiz gerekiyor. Tavuk besliyorsak geceleri kümeslerin güvenliğini iyi sağlamamız gerekir. Böylece insan yerleşimlerine yaklaşmaz ve alışmaz” dedi.

İlemin doğada ormanda yaşayan türlerin asla beslenmemesi gerektiğini bildirdi. Özellikle yaban domuzları konusunda çok dikkatli olunmasını isteyen İlemin, “Yaz aylarında yemek artıklarımızı kesinlikle yaban domuzlarının yemesi için açıkta bırakmamalıyız. Bu durumda domuzlar geri dönüşsüz bir şekilde insan ve evcil hayvanların bulunduğu şehir ortamına alışıyorlar. Bu durumda ise yaban hayatında bulunan hastalıklar insanlara, insanlar ve evcil hayvanlardaki hastalıklar da doğadaki canlılara bulaşabilir. Bu durumda bütün ekosistem zarar görebilir” diye konuştu.

Yasin İlemin, doğada yardıma ihtiyacı olan bir hayvan görüldüğünde durumun, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne bildirilmesi gerektiği yönünde uyarıda bulundu.


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks