Dolar 32,3573
Euro 34,7827
Altın 2.401,47
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

ABD üniversitelerindeki İsrail karşıtı protestolar başkent Washington’a ulaştı

26 Nisan 2024 04:33
10

Columbia Üniversitesi’nde İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü savaşı protesto etmek için öğrencilerin kurduğu çadır kampı ABD’nin dört bir yanındaki üniversite kampüslerinde benzer gösterilere yol açtı.

Harvard Üniversitesi, New York Üniversitesi ve Austin’deki Texas Üniversitesi dahil ülke genelindeki üniversitelerde benzer protestoların son adresi başkent Washington oldu.

George Washington Üniversitesi (GW) öğrencileri, Georgetown ile başkent çevresindeki diğer üniversitelerden öğrencilerle birlikte Perşembe sabahı erken saatlerde hukuk fakültesi önünde Gazze ile dayanışma amacıyla kamp kurdu.

Göstericiler, “İsrail’le ilişkiler kesilene kadar dinlenmek yok”, “Devrim” ve “Nehirden denize özgür Filistin” benzeri sloganlar attı.


Göstericiler, “İsrail’le ilişkiler kesilene kadar dinlenmek yok”, “Devrim” ve “Nehirden denize özgür Filistin” benzeri sloganlar attı.

Öğrenciler, GW’nin İsrail’le bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmesini, Filistin yanlısı öğrenci organizatörlerine karşı iddia edilen suçlamaları düşürmesini ve tüm bağış ve yatırımlar konusunda şeffaf olunmasını talep ediyor.

Filistin’de Adalet İçin Öğrenci Birliği’nin (SJP) Instagram’daki paylaşımına göre, GW ve George Mason Üniversitesi, Amerikan Üniversitesi, Georgetown Üniversitesi, Maryland Üniversitesi, Howard Üniversitesi ve Gallaudet Üniversitesi’nden öğrencilerle birlikte kampın düzenlenmesine yardımcı oldu.

VOA Türkçe’nin izlediği kamp alanındaki gösterilere Filistin yanlısı yüzlerce gösterici, çevre üniversitelerinden öğretim üyeleri ve personel katıldı.

Protestoculardan ismini vermek istemeyen bir öğrenci, Yahudi olduğunu ancak İsrail hükümetinin masum Filistinliler’e sadece aylardır değil, yıllardır yaptıklarına suç ortaklığı yapamayacağını söyledi.

Göstericiler, “İsrail’le ilişkiler kesilene kadar dinlenmek yok”, “Devrim” ve “Nehirden denize özgür Filistin” benzeri sloganlar attı.

Birçok Filistin yanlısı protestocu bu sloganı bağımsızlık çağrısı olarak görürken Yahudiler, Ürdün Nehri ile Akdeniz arasındaki bölgenin tamamının Filistin’in kontrolünde olması anlamına gelen sloganı İsrail’in ortadan kaldırılmasına yönelik “antisemitik” bir çağrı olarak değerlendiriyor.

Kampüs meydanındaki kamp alanının diğer ucunda ise bazı Yahudi öğrenciler tepkilerini İsrail bayrağı açarak gösterdi.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Yahudi GW öğrencisi Ethan Kaufman, insanların barışçı protesto hakkını desteklediğini söyledi; ancak protestoların birçoğunda kullanılan sloganların antisemitik olmadığını söylemenin zor olduğu ve Yahudiler’e karşı şiddeti savunduğu düşüncesini paylaştı.

Georgetown öğrencilerinden destek

Sabah erken saatlerde de 150 kadar Georgetown öğrencisi ders bırakarak, GW’daki kampüs gösterilerine katılmak üzere, yaklaşık 4 kilometrelik bir yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş öncesi Georgetown’ın ana kampüsünün girişindeki ana meydanda biraraya gelen öğrenciler “Özgür Filistin” ve “Gazze’de hemen ateşkes” sloganları attı.

Georgetown öğrencileri gösteriden sonra Geoegw Washington Üniversitesi'ndeki protestolara destek vermek için yürüdü.


Georgetown öğrencileri gösteriden sonra Geoegw Washington Üniversitesi’ndeki protestolara destek vermek için yürüdü.

VOA Türkçe’nin konuştuğu SJP üyesi Georgetown öğrencisi Selina al-Shihabi, okulunun İsrail fonlarından vazgeçmesinin yanısıra Arap, Müslüman ve Filistinli öğrencilerin karşılaştığı çoklu ayrımcılıkları ele almak ve Filistinli öğrencilerin 7 Ekim’den bu yana yaşadıkları acılarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için bir çalışma grubu kurmasını talep ettiklerini söyledi.

Rafi isimli bir başka öğrenci de Gazze’de yaşananlarla ilgili, “Bunlar insanlığa karşı işlenen akıl almaz suçlar, benim hayatım boyunca gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor, buradaki diğer öğrencilerin de hayatları boyunca gördüklerine benzemiyor. Burada bulunarak sesimizi duyurmak ve üniversitelerin soykırımla olan maddi bağlarını sona erdirmek için elimizden geleni yapmak bizim ahlaki yükümlülüğümüz” diye konuştu.

İki gösteride de kampüs polisi, protestoları izlemekle yetindi. GW’de kampüs dışında da Washington polisi güvenlik önlemlerini arttırdı ve çadır alanına giden bazı yolları trafiğe kapattı.

Polisten şiddetli müdahale

Öte yandan ABD’nin başka üniversitelerindeki gösterilere polis müdahale etti. Kampüslerde yaşanan son çatışmada, Perşembe sabahı New Jersey Princeton Üniversitesi’ndeki protestocu öğrenciler kamp kurmaya başladığında polis memurları hemen müdahale etti.

Boston polisi de Perşembe günü erken saatlerde Emerson College öğrencileri tarafından kurulan Filistin yanlısı bir kampı zorla kaldırarak 100’den fazla kişiyi tutukladı. Polis, Boston şehir merkezindeki üniversitenin yanındaki yürüyüş yolunda bulunan çadırların gece 1’den kısa bir süre sonra kaldırıldığını söyledi. İnternette yayınlanan videolarda kasklı polis memurlarının kolları birbirine kenetlenmiş insanlarla çatıştığı görüldü.

Polis, Emerson College'daki Filistin protesto kampı kaldırdıktan sonra yolu kapatan Filistin yanlılarını tutuklamak için harekete geçti. (25 Nisan 2024)


Polis, Emerson College’daki Filistin protesto kampı kaldırdıktan sonra yolu kapatan Filistin yanlılarını tutuklamak için harekete geçti. (25 Nisan 2024)

Emerson Perşembe günü dersleri iptal etti ve Boston polisi çatışma sırasında dört memurun hayati tehlike arz etmeyen yaralanmalara maruz kaldığını söyledi.

Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nde yerel ve eyalet polisi bir kampı dağıtmak için harekete geçti, ancak üniversite protestocuların öğrenci değil dışarıdan gelen aktivistler olduğunu söyledi. Hapishane kayıtlarına göre Emory polisi tarafından tutuklanan 22 kişi kanunsuz davranışta bulunmakla suçlandı.

Bloomington’daki Indiana Üniversitesi’nde bir çadır kampı kuruldu. Ancak polis kalkanları ve coplarıyla protestocuların arasına dalarak bilinmeyen sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Northwestern Üniversitesi’nde ise öğrenciler Chicago’nun hemen kuzeyindeki kampüste çadırlar kurarak okulun Filistin yanlısı konuşmacıları koruması ve İsrailli kurumlarla ilişkilerini sonlandırması çağrısında bulundu.

Austin’da yetkililer Çarşamba günü Teksas Üniversitesi ana kampüsünde düzenlenen bir protestoyu engellemekte tereddüt etmedi.

Çevik kuvvet teçhizatlı eyalet otoyol devriye polisleri ve atlı polisler, okulun Austin’deki amiral gemisi kampüsünde düzenlenen bir protestoyu dağıttı; en az 47 kişi tutuklandı.

Çarşamba günü, Güney California Üniversitesi (USC) kampüsünü kapattı. Kampüs polisi, kurulan kampı dağıttıktan saatler sonra protestocularla başa çıkamayınca Los Angeles Polis Dairesi’nden (LAPD) yardım istedi. Polis, barışçı bir şekilde teslim olan öğrencileri teker teker tutukladı.

LAPD, X’te 93 kişinin izinsiz girişten ve bir kişinin de ölümcül silahla saldırıdan tutuklandığını duyurdu. Olaylarda yaralanan olmadığı bildirildi. USC bugün de 10 Mayıs’ta yapılması planlanan mezuniyet töreninin iptal edildiğini duyurdu.

Öte yandan Columbia Üniversitesi’nin yetkilileri, bir hafta önce başlayan protestolarda New York kampüsünde kurulan onlarca çadırın sökülmesi konusunda anlaşmaya varmaları için protestoculara Cuma günü sabah saat 4’e kadar süre verdi.

18 Nisan’da Columbia Rektörü Minouche Shafik, New York polisini kampüse girmeye davet ederek alışılmadık bir adım atmış ve birçok öğrenci ve öğretim üyesinin öfkesini üzerine çekmişti.

1 hafta önceki olaylarda 100’den fazla kişi tutuklanmış ve kamp kapatılmıştı. Ancak birkaç gün içinde çadırlar yeniden kuruldu.

ABD genelindeki üniversite yetkilileri, devam eden protestoların final sınavlarını ve gelecek ay yapılacak mezuniyet törenleri planlarını bozmasından endişe ediyor.

Reuters ve AP haber ajanslarından yararlanılmıştır


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks