Dolar 32,3241
Euro 34,8370
Altın 2.389,49
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Eskişehirli sanayiciye GES’te ‘kapasite’ engeli!

Eskişehirli sanayiciye GES’te ‘kapasite’ engeli!
2 Mayıs 2024 11:50
9

Ekonomi Gazetesi yazarı Ali Baş, bugünkü köşesinde “GES yatırımında hayal kırıklığı” başlıklı yazısında, Eskişehir’de sanayicinin GES yatırımlarıyla ilgili yaşadığı sıkıntıyı aktardı. 

Ali Baş, yazısında şu ifadelere yer verdi: 
“Eskişehirli sanayiciler, enerji maliyetlerini düşürmek ve Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesine uyum sağlamak için Güneş Enerjisi Santralleri (GES) yatırımlarına büyük ilgi gösteriyor.
Ancak Eskişehir’de kapasite tahsisi yetersiz kalıyor. Fabrika çatılarına GES kurmak isteyen firmaların büyük çoğunluğuna izin verilmedi. Sanayiciler, Eskişehir’in “sanayi şehri” kimliğine yakışır şekilde, sanayicilerin enerji bağımsızlığını kazanmasına ve ülke ekonomisine katkıda bulunmasına imkan sağlanmasını istiyor.
29 Temmuz 2023 tarihinde EPDK tarafından yapılan bir yönetmelik değişikliği ile GES başvuruları belirli bir süreliğine durduruldu. Bu durum, GES yatırımına hazırlanan sanayicileri büyük bir şaşkınlık ve belirsizlik içine sürükledi.

YATIRIMLAR GECİKTİ!

Sektörün ve sanayicilerin beklentisi, Trafo Merkezlerindeki kapasitelerin şeffaf bir şekilde duyurulmasıydı. Sanayicinin bekleyişi Şubat ayına kadar 6 ay sürdü. Böylesine dinamik bir sektör için bu süre çok uzundu ve yatırımların gecikmesine neden oldu.
Enerji Bakanlığı Ocak ayında yaptığı açıklamada, 7.5 GW kapasitenin GES yatırımları için tahsis edileceğini duyurdu. Bu haber, sanayiciler arasında umut yarattı. Ancak 6 Şubat 2024 tarihinde açıklanan kapasite duyurusu sanayicilerde büyük bir hayal kırıklığı yarattı. 7.5 GW’lık kapasite için sadece 21 günlük (8 Şubat-29 Şubat arası) başvuru süresi verilmesi, yatırımcıların başvuru yapmasını zorlaştırdı.

BİNDE 2 HAKSIZLIK!

Dahası, bu kısa sürede yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucunda, Eskişehir OSB bölgesi için sadece 15 MW kapasite ayrıldı. Bu rakam, Türkiye’deki toplam kapasitenin sadece binde ikisine denk geliyor…
Eskişehir’e göre daha az güneş alan illerin birçoğuna daha fazla kapasite hakkı verilmesi de “kapasite belirleme kriterleri nasıl belirleniyor” sorusunu da gündeme getirdi! Sanayiciler üretilen enerjinin “öztüketim olacağını” orada üretilip tüketileceğini şebekeyi yormayacağına da dikkat çekiyor
Yatırımlarına gecikme yaşatan sanayiciler, enerji maliyetlerini düşürme ve Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesine uyum sağlama planlarında aksaklıklar yaşadı.”

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi


EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

YORUMLAR

MERHABA BİZE HER KONUDA YAZA BİLİRSİNİZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

EN SON TV sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bildirimi etkinlestir OK No thanks